#ALEGEM PARLAMENTUL!

#Alegem Parlamentul! Cum vor fi convertite voturile alegătorilor în mandatele de deputat?

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie se desfăşoară în conformitate cu sistemul electoral proporţional absolut, cu o singură circumscripţie naţională. Acest fapt presupune că mandatele parlamentare atribuite fiecărui partid trebuie să corespundă voturilor primite de acestea, dacă nu ar fi fost pragul electoral. Introducerea pragurilor electorale îngreunează procesul distribuirii proporţionale a mandatelor către concurenţii electorali.

Cu cât este mai mare pragul electoral cu atât mai puţini concurenţi electorali vor fi reprezentaţi în Parlament. În cazul alegerilor din 11 iulie, la distribuirea celor 101 mandate de deputat vor participa doar concurenţii electorali care vor depăşi pragul electoral de: 5% din voturile alegătorilor - pentru partidele politice; 7% – pentru blocurile electorale; şi 2% – pentru candidaţii independenţi. Amintim că la alegerile parlamentare anticipate concurează 20 de partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent. Mandatele de deputat vor fi distribuite în baza metodei d’Hondt, o formulă matematică descrisă în Articolul 95 din Codul Electoral.

Potrivit acestei formule numărul de voturi ale fiecărei formaţiuni politice care a trecut pragul electoral se împarte succesiv la 1,2,3, şi tot aşa până la 101, numărul de mandate de deputat. Rezultatele tuturor împărţirilor pentru formaţiunile politice şi numărul voturilor ale candidaţilor independenţi, dacă aceştia au trecut pragul electoral, se ordonează într-un şir descrescător din 101 cifre.

Iar fiecare formaţiune politică primeşte atâtea mandate de câte ori apare în acest şir descrescător. Metoda DţHondt favorizează partidele şi blocurile electorale cu cele mai multe voturi din contul partidelor mici şi a formaţiunilor care nu au trecut pragul electoral.

Astfel, concurentul electoral clasat pe primul loc după numărarea voturilor poate obţine majoritatea mandatelor de deputat, chiar dacă a obţinut mai puţin de 50% din voturile valabil exprimate. Alegerile trebuie să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova. Ieşiţi la vot!

O campanie TVR MOLDOVA realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”