Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE!" Concursul zilei - Viaţa şi opera lui Vasile Alecsandri

Fără îndoială, personalitatea lui Vasile Alecsandri a dominat epoca în care s-a născut şi a creat. Titu Maiorescu susţinea că “ în acest mare om al culturii române vibrează toată inima, toată mişcarea compatrioţilor săi, câtă s-a putut întrupa într-o formă poetică, în starea relativă a poporului nostru de astăzi".

Născut pe 21 iulie, la Bacău, Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi al literaturii dramatice în România. Este considerată una dintre personalităţile marcante ale neamului nostru.

Marele poet şi-a petrecut copilăria în Iaşi şi Mirceşti, la moşia tatălui său, unde a revenit periodic pe parcursul vieţii sale pentru a-şi găsi liniştea. Şi-a început studiile sub îndrumarea unui dascăl grec, apoi al profesorului maramureşean Gherman Vida. Ulterior, a fost înscris de către tatăl său la pensionul lui Victor Cuenim din Iaşi, unde a legat o frumoasă prietenie cu Mihail Kogălniceanu şi Matei Millo. Ultimul l-a inspirat să scrie “Chiriţele” şi o mare parte din ”Cânticelele Comice”.

Alături de Mihail Kogălniceanu şi Constantin Negruzzi, Alecsandri a condus Teatrul Naţional din Iaşi, în perioada anilor 1840—1842, şi a fondat revista „România literară”, în 1855. A introdus în literatură noi specii literare, a colectat şi a editat balade şi cântece bătrâneşti, care s-au bucurat de un succes răsunător în lume.

Opera sa dramatică cuprinde aproximativ două mii de pagini, rămânând cea mai de seamă componentă a creaţiei sale literare. Vasile Alecsandri a desfăşurat o bogată activitate unionistă şi a fost ales deputat de Bacău în Divanul ad-hoc al Moldovei, în anul 1857. Un an mai târziu, a devenit membru al Comitetului Central al Unirii de la Iaşi şi membru al Adunării Elective a Moldovei.

Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848. După înfrângerea mişcării paşoptiste, scriitorul este exilat şi se stabileşte la Paris. Acolo, scrie primele „Cântece Comice” şi câteva scenete umoristice şi muzicale. Revine în ţară la finele anului 1848.

Marele poet este printre primii scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătăţii, datorită traducerii poeziilor populare în limba franceză, germană şi engleză. Primele sale poezii sunt inspirate din "Doinele" populare. Opera "Lăcrămioare", apărută pentru prima dată în 1853, cuprinde cea mai mare parte a poeziei erotice a lui Alecsandri - Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri. Ciclurile de poezii intitulate "Suvenire" şi "Margăritarele" au reunit creaţii din diferite epoci - de la fabule la legende şi de la satire, la versuri de album. 

Deceniul al şaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viaţa şi activitatea lui Vasile Alecsandri. Pastelurile şi legendele lărgesc şi aprofundează, în acelaşi timp, inspiraţia folclorică, ce va rămâne una dintre constantele operei sale.

Vasile Alecsandri s-a stins din viaţă pe 22 august 1890 la Mirceşti, judeţul Iaşi.


În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.