Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Versul, proza, drama şi comedia lui Vasile Alecsandri

Născut la 21 iulie 1821, în ţinutul Bacăului, Vasile Alecsandri a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi al literaturii dramatice în România.

În 1834, Alecsandri se mută la Paris unde studiază dreptul, medicina şi chimia. La sfârşitul anilor de studii, poetul îşi dă seama că adevărata pasiune este literatura şi că nu va da randament în niciun alt domeniu. Din această cauză renunţă la studiile de acolo, însă nu fara un avantaj imens: cunoaşterea la perfecţie a limbii franceze.

Deja conştient de ceea ce îşi doreşte să urmeze, Alecsandri hotărăşte să călătorească o perioadă vizitând Italia, Spania şi sudul Franţei. Debutează în 1840, în paginile „Daciei literare”, cu nuvela romantică „Buchetiera de la Florenţa”.
 
Un rol important în activitatea lui Vasile Alecsandri l-a jucat teatrul. Chiar el spunea: ”Nu ştiu dacă am creat teatrul naţional, dar ştiu că i-am adus un mare concurs". Creaţia sa dramatică însumează monologuri şi comedii care satirizau atmosfera şi moravurile epocii. 
 
Politician, dramaturg, poet, Vasile Alecsandri este una dintre personalităţile marcante din viaţa literară şi culturală a României. S-a stins la 22 august 1890, la vârsta de 69 de ani, fiind îngropat în grădina casei dăruite Academiei Române de către soţia poetului. Prin traduceri ale poeziilor populare în limbile franceză, engleză şi germană, Vasile Alecsandri se numără printre primii scriitori moderni ai căror operă a devenit accesibilă peste hotare.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.


 
RECOMANDĂRI