Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Poetul şi publicistul Octavian Goga, deţinătorul Premiului Naţional de poezie

Poetul şi publicistul Octavian Goga s-a născut în anul 1881, în Răşinarii Sibiului, în familia preotului Iosif Goga şi a Aureliei. Ambii părinţi aveau înclinaţii literare, întreţinând în familie cultul pentru poezia lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc.

Din copilărie, Octavian Goga s-a identificat cu universul rural. După primele clase făcute în satul natal, poetul a urmat gimnaziul şi liceul maghiar din Sibiu, iar studiile universitare le-a continuat la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta.

A debutat încă din anii de liceu în revista „Tribuna”, cu poezia „Atunci şi acum”, iar mai târziu, a scris în „Familia”, „România ilustrată”, „Tribuna literară”. La Budapesta, a făcut parte din Societatea academică studenţească „Petru Maior”. Au urmat volumele de versuri „Ne cheamă pământul”, cu poezii antologice, precum: „Un om”, „În munţi”, sau „Graiul pâinii”.

La 1 iulie 1902 apare la Budapesta revista „Luceafărul”, publicaţie pentru cultura naţională şi unitatea politica a românilor din Transilvania, unde Goga îşi publică majoritatea poeziilor. Cu cinci ani mai târziu, în 1907, scriitorul a întemeiat revista „Ţara noastră”.

În 1918, la incetarea ostilitatilor si semnarea pacii de la Bucuresti, Goga a fost nevoit sa paraseasca Romania, plecand in Franta. Pe 1 decembrie a participat la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, ca apoi sa fie ales in Consiliul Dirigent. Astfel începe cariera sa politică, devenind în scurt timp deputat, apoi ministru al Instructiunii in guvernul de Uniune Nationala, ulterior a şi format propriul partid.

Viaţa politică tumultoasă însă, nu l-a îndepărat de poezie. El continua să scrie, iar în 1924 Octavian Goga devine deţinătorul Premiului national de poezie.

George Călinescu scria în 1941: „după Eminescu şi Macedonski, Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulţimii”.

 În decembrie 1937 devine prim-ministru al României. Peste un an, Carol al II-lea declară stare de asediu în toată ţara. Începea dictatura regală. Goga a fost demis.

S-a stins din viaţă la vârsta de 57 de ani, dar testamentul, ultimul manustris al marelui scriitor, a fost făcut public abia peste 89 de ani de la moarte şi se păstrează în Muzeul din Ciucea. Aşa cum spunea însuşi: ”Suntem tributari morţii…Fiecare ceas, fiecare clipă cere o fărămitură de viaţă. Aşa ne topim pe nesimţite… Soarele cu apusul lui de purpură a roşit din sângele nostru”.

Printre ultimele dorinţe ale marelui scriitor era ca la înmormântare să slujească un preot de la ţară.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.