Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE!" Concursul zilei - Mircea Cărtărescu, creaţie şi distincţii

Mircea Cărtărescu, născut la 1 iunie 1965, la Bucureşti, este poet, prozator, critic literar şi publicist român.

A debutat cu un volum de poezii în revista România Literară, în 1971. Nouă ani mai târziu, a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul “Faruri, vitrine, fotografii”, iar în anul 1990 - pentru volumul “Levantul”. A mai publicat “Poeme de amor”(1983), “Totul”(1985), “Dragostea. Poeme”(1994), “50 de sonete de Mircea Cărtărescu cu cincizeci de desene de Tudor Jebeleanu”(2003), şi “Nimic. Poeme” (2010).  Ca prozator şi romancier a publicat volumul “Visul”, pentru care a obţinut Premiul Academiei Române în 1989, iar în 1994 s-a învrednicit de premiul Uniunii Scriitorilor ASPRO pentru opera “Travesti”.

Un volum sugestiv semnat de Cărtărescu este O seară la operă, lansat în anul 2009. Cartea reprezintă o selecţie dintre cele mai cunoscute poeme ale autorului, incluse în volumele de versuri editate între anii 1980–2003.
 
Un alt proiect unic în felul său este Levantul, o epopee eroi-comică, dar şi un periplu prin istoria literaturii române. Scriitorul reciclează toate stilurile poetice, de la Dosoftei până la Nichita Stănescu.
 
Ultimul său mare proiect editorial, trilogia românescă Orbitor, are forma unui fluture şi conţine trei volume: Aripa stângă, Corpul şi Aripa dreaptă, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Cartea a fost scrisă sub influenţa lecturii romanelor lui Thomas Pynchon, influenţă recunoscută deschis de către autor în interviurile sale.
 
Mircea Cărtărescu este cel mai mediatizat scriitor român contemporan, cunoscut în lume mai ales ca poet şi prozator. Poezia lui a făcut epocă în literatura română, autorul fiind liderul incontestabil al generaţiei anilor´80 şi un nume de referinţă pentru întreaga istorie a literelor româneşti. Operele sale au fost traduse în limba engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară şi maghiară.
 
Actualmente, Mircea Cărtărescu este conferenţiar universitar la Catedra de literatură română a Facultăţii de Litere, din cadrul Universtăţii din Bucureşti. Scriitorul a câştigat premiul „Thomas Mann” pentru Literatură în 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane. Distincţia i-a fost acordată de Academia Bavareză de Arte Frumoase şi de oraşul Lübeck.  În luna aprilie 2018, scriitorul a fost distins cu un alt premiu internaţional pentru literatură, Premio de Las Letras 2018, „în semn de recunoştinţă pentru opera sa destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane”, aşa cum a menţionat juriul.
 
În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.

RECOMANDĂRI