Ai Carte Ai Parte

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Ion Neculce, al treilea mare cronicar

Ion Neculce s-a născut în 1672. A fost al treilea mare cronicar, după Grigore Ureche si Miron Costin. El a continuat cronicile acestora şi a contribuit la reconstituirea istoriei Ţării Moldovei. Opera care a scris pe vecie numele lui Ion Neculce în istoria şi cultura românească se intitulează “Letopiseţul Ţării Moldovei de la Dabija Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat”.

În manuscrisele sale, Neculce reflectă viaţa politică, social-economică şi culturală a Statului Moldovenesc în perioada dintre 1661-1743.

Contemporan şi părtaş al multor evenimente descrise, spre deosebire de predecesori, Ion Neculce mai puţin a apelat la alte cronici.  În 1691 graţie altui unchi al sau Iordache Cantacuzino, mare demnitar sub Constantin Duca Voda, Ion Neculce a căpătat o primă slujbă pe lângă domn: postelnic, îngrijitorul dormitorului domnesc. Treptat, a devinit un om politic important, aflându-se permanent în rândul dregătorilor moldoveni . A fost investit cu funcţii speciale şi i s-a acordat înaltă încredere.

Personajul cel mai important al cronicii lui Neculce este Dimitrie Cantemir, căruia i-a conferit o tipologie modernă, de personalitate impunătoare a timpului său. Pentru Neculce, Cantemir a fost un om doritor nu atât de avere, cât de faimă, atât cărturărească, de om învăţat, cât şi militară, de luptător pentru eliberarea românilor de sub dominaţia Imperiului Otoman.
 
Letopiseţul scris de Ion Neculce este precedat de 42 de legende, cunoscute sub numele de "O samă de cuvinte”. Convins fiind ca aceste istorioare au un temei real, el le dă valoare de document şi de aceea le pune în fruntea "Letopiseţului său”, dar lasă, totuşi, pe cititor să aprecieze veridicitatea întâmplărilor povestite, "cine va ceti şi le va crede, bine va fi, iară cine nu le va crede, iară bine va fi; cine precum îi va fi voia, aşa va face”. Legendele evoca figuri alese , iubite si respectate de oameni; in prim plan fiind figura glorioasa a lui Stefan cel Mare , apoi Daniel Sihastrul sau Neculai Milescu si altii.

La 1 octombrie 1745, cronicarul Ion Neculce s-a stins din viaţă, la moşia sa din Prigorenii Mici, la varsta de 73 de ani. A fost înmormântat în curtea bisericii de lemn din satul Prigoreni.
 
În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.