Ai Carte Ai Parte

,,AI CARTE, AI PARTE” Concursul zilei - Ion Barbu, un reprezentant de vază al curentului modernist literar românesc

Ion Barbu este pseudonimul poetului şi matematicianului Dan Barbilian, născut la data de 18 martie 1895 la Câmpulung-Muscel. Poet şi matematician, acesta reprezintă unul dintre cei mai importanţi scriitori români interbelici, precum şi un reprezentant de vază al curentului modernist literar românesc.

„Ca şi în geometrie, înţeleg prin poezie o anumită simbolică pentru reprezentarea formelor posibile de existenţă… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, aşa că, rămânând poet, n-am părăsit niciodată domeniul divin al geometriei”, spunea Ion Barbu, personalitate remarcabilă a literaturii române din perioada interbelică.
 
În calitate de matematician, talentul său se manifestă încă din timpul anilor de liceu. Elevul Barbilian publică scrieri remarcabile în revista Gazeta matematică, dar totodată îşi dezvoltă şi pasiunea pentru poezie. Între anii 1914-1921 studiază matematica la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, perioadă în care face şi serviciul militar în timpul Primului Război Mondial. Între 1921 -1924, şi-a continuat studiile la Göttingen, Tübingen şi Berlin. În 1942 este numit profesor titular de algebră la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti.
 
În calitate de poet, în anul 1919, Dan Barbilian începe colaborarea la revista literară Sburătorul, adoptând la sugestia lui Eugen Lovinescu, criticul cenaclului, ca pseudonim, numele bunicului său, Ion Barbu. În timpul liceului îl cunoaşte pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care va fi legat prin una dintre cele mai lungi şi mai frumoase prietenii literare. Fenomenul artistic barbian s-a născut în punctul de interferenţă al Poeziei cu Matematica.
 
Opera cea mai importantă a poetului Barbu o constituie volumul Joc secund, publicat în anul 1930. Ciclul a fost tradus în franceză şi în maghiară, dar există şi traduceri ale unor poezii în limba germană.
 
Spaţiul poeziei lui Ion Barbu s-a împărţit în trei etape: parnasiană cu scrieri reprezentative ca: Lava, Munţii, Copacul, Banchizele, Pentru Marile Eleusinii, Panteism; etapa baladică-orientală, cu poeme După melci, Riga Crypto, şi Domnişoara Hus; şi etapa ermetică: reprezentată de Oul dogmatic, Ritmuri pentru nunţile necesare sau Uvedenrode.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.