Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - În „Grădina literaturii” Tatianei Ţîbuleac

„Când ajungi la 40 de ani înţelegi două lucruri: că nu ai învăţat destul sau că ai învăţat prea mult. În primul caz mai ai o scăpare, în al doilea – nu prea”. Cu asemenea gânduri îşi întâlneşte Tatiana Ţîbuleac cititorii blogului său.

Când era mică, Tatiana Ţîbuleac visa să devină corector de ­ziar, ca mama. A ajuns scriitoare, la Paris. A lăsat în urmă o confortabilă carieră în televiziune, dar miile de fani au urmat-o oricum, pe Facebook, pînă pe Sena, unde s-a mutat în 2008. În 2017, a scris primul ei roman – ,,Vara în care mama a avut ochii verzi”. Cartea a fost foarte apreciată în România şi urmează să fie tradusă în limba franceză şi portugheză. Este povestea unei femei bolnave de cancer şi a fiului ei, care ajung într-un sat din Franţa şi îşi petrec acolo ultima vară. „Vara în care mama a avut ochi verzi” a fost vândută în 5000 de exemplare.
 
După succesul pe care l-a avut cu primul roman, a urmat la scurt timp al doilea– „Grădina din Sticlă”. Lansarea a avut loc în luna mai, la Chişinău.
 
În „Grădina de sticlă” a autoarei Tatiana Ţîbuleac, se relatează despre viaţa unei orfane, care a fost înfiată de o femeie singură şi ambiţioasă, ce vrea să îi ofere un viitor prosper. Personajul principal descoperă un Chişinău multicultural şi creşte între două limbi şi două culturi, în anii când se schimbă frontierele politice.
 
Dacă în „Vara în care mama a avut ochi verzi”, povestea era spusă din perspectiva unui puşti, copilul unor imigranţi polonezi în Anglia, în „Grădina de sticlă”, cuvintele sunt ale fetiţei adoptate, într-o lume fragilă, pierdută între două limbi vorbite, între ce-a fost şi ce-ar putea să fie.
 
Cărţile Tatianei Ţîbuleac au recenzii pozitive atât de la criticii din Republica Moldova, cât şi de la cei din România. „Grădina de sticlă" reconfirmă intrarea în literatura contemporană a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care ştie să alieze cruzimea observaţiei şi compasiunea faţă de suferinţă, scoţând la iveală tragedia destinelor şi frumuseţea vieţii”, scria Gabriela Adamesteanu, jurnalistă şi scriitoare din România.
 
Tatiana Ţîbuleac s-a născut în 1978 la Chişinău, în Republica Moldova. După opt ani de jurnalism, se stabileşte la Paris unde lucrează în domeniul comunicării. În 2016 publică volumul de proză scurtă ,,Fabule moderne”, după care urmează romanele ,,Vara în care mama a avut ochii verzi” şi „Grădina din sticlă”.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.


 
Similare
RECOMANDĂRI