Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"AI CARTE, AI PARTE" Concursul zilei - Alecu Russo, un scriitor romantic şi iubitor de ţară

Alecu Russo s-a născut într-o familie de boieri români, la Chişinău, pe 17 martie 1819. La vârsta de zece ani, a plecat la studii în Elveţia, unde a învăţat limba franceză şi germană. A făcut şi studii practice la o casă de comerţ turcească din Viena. A revenit în ţară în 1836, la Iaşi, vechea capitală a Moldovei, unde a stat ceva timp.

În 1840 a scris trei lucrări importante: “Piatra Teiului”, “Iaşii şi locuitorii lui în 1840” şi “Studii Literare”. Operele descriu realităţile autohtone specifice societăţii româneşti din acea epocă. Activitatea cea mai importantă a desfăşurat-o în anul 1855 la revista România literară a lui Vasile Alecsandri. Aici au aparut “Cugetările”, “Amintirile” şi poemul “Cântarea României”.

Alecu Russo a început să scrie în limba franceză la vârsta de 20 de ani, dar a publicat doar în limba română între 1846 şi 1856, şi numai în reviste.
 
S-a făcut cunoscut şi ca îndrumător în teatru, în critica literară şi în folclor. El a atras atenţia asupra importanţei literaturii originale, de caracter specific naţional, recomandând scriitorilor să se inspire din trecutul de luptă al poporului nostru şi din literatura de circulaţie.
 
Alecu Russo ocupă un loc de frunte în galeria scriitorilor şi luptătorilor progresişti din epoca revoluţiei de la 1848 şi a Unirii Principatelor Române. A fost adept al conservatorismului literar şi lingvistic, fără a se împotrivi influenţelor apusene. Înversunat critic al "restauratorilor" limbii, al latinistilor şi al "ardelenismului", Alecu Russo vedea evoluţia limbii şi a literaturii române cu o cumpănită gândire, ţinând seama de tradiţie:
 
S-a stins din viaţă prea devreme, la doar 40 de ani. A avut o existenţă zbuciumată şi nu a avut timp să închege o operă de dimensiuni mari. A decedat la 5 februarie 1859, la puţin timp după ce i se înfăptuise unul din idealurile patriotice pentru care luptase, Unirea Principatelor.

În cadrul Campaniei "AI CARTE, AI PARTE", lansată de TVR MOLDOVA pentru telespectatorii Matinalilor, vă invităm să participaţi la un nou concurs pe pagina de Facebook a Matinalilor, de luni până joi. În baza unui material informativ, va fi adresată o întrebare, iar cel care va răspunde primul va accede în etapa finală, care va avea loc în fiecare zi de vineri. Cel mai activ şi ingenios se va alege cu o carte electronică, care va conţine 600 de volume de cărţi în limba română.

Campania "AI CARTE, AI PARTE" se desfăşoară în perioada 26 iunie - 31 august 2018, iar scopul este să promovăm literatura română şi să motivăm generaţiile de toate vârstele să citească.

RECOMANDĂRI