“Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare”

Mai aproape de trecutul istoric de la Ţiganca, raionul Cantemir, un loc cu o mare rezonanţă spirituală unde istoria s-a scris cu sânge

Campania Adevărul despre Mitropolia Basarabiei - trei decenii de la reactivare - vă aduce astăzi mai aproape de trecutul istoric de la Ţiganca, raionul Cantemir. Este un loc cu o mare rezonanţă spirituală, iar istoria s-a scris aici cu sânge. La Ţiganca este cimitirul de onoare al eroilor români care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul eliberării Basarabiei. Cimitirul este străjuit de către o bisericuţă în care se cinsteşte memoria ostaşilor, şi se ţine mereu aprinsă candela credinţei. Tot aici au demarat lucrările de ctitorire a unui mare complex monahal.

Ţiganca - un loc al cărui nume este echivalent cu miile de vieţi ale ostaşilor Armatei Române jertite in vara anului 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţie sovietică. Pentru că jertfele din acea perioadă creşteau de la o zi la alta, erau formate din mers cimitire de campanie. Un astfel de cimitir a fost format şi la capul de pod de la Ţiganca.

Deşi aici au fost înhumaţi peste 1000 de eroi români, datele consemnează că în Bătălia de la Capul de Pod Ţiganca au fost înregistraţi peste 22 de mii de morţi, răniţi şi dispăruţi. Lupta de la Ţiganca este considerată una din cele mai crâncene, cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

VASILE BURDUJA, preot paroh al Bisericii Toţi Sfinţii Români, Cania, Cantemir: „După 1944 când s-au întors armele şi aici s-a instaurat regimul sovietic ocupant de eliberare să zic aşa, atunci s-au devastat. Toate crucile au fost devastate, o parte au fost aruncate în Prut, că au fost găsite, cele care au fost ciobite, iar majoritatea au fost folosite la temelia bazei de achiziţionare a cerealeleor de la Cania. Iar aici s-au construit ferme zootehnice, de cornute, de bovine.”

Ani la rând, cimitirul de la Ţiganca a zăcut în paragină şi uitare. Abia în 2005, după lungi demersuri, a fost iniţiat proiectul de reconstrucţie a Cimitirului de Onoare Românesc, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din România.

Au fost reamenajate cele nouă gropi comune, s-au ridicat 142 de cruci şi 11 plăci din marmură pe care sunt scrise numele ostaşilor români care au plătit cu propria viaţă. Unul dintre cei care au fost implicaţi activ, este părintele Vasile Burduja, preot paroh al bisericii din Cania.

VASILE BURDUJA, preot paroh al Bisericii Toţi Sfinţii Români, Cania, Cantemir: „În 2006, la 1 iunie, de Înălţarea Domnului, a fost posibilă reinaugurarea acestui cimitir cu participarea a o mulţime de oameni. Cam 3000 de oameni au participat atunci.”

Printre participanţii la ceremonia de inaugurare a primului cimitir românesc reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor s-au regăsit oficialităţi, foşti combatanţi, veterani de război, urmaşi ai eroilor şi pelerini de pe ambele maluri ale Prutului. Însuşi Regele Mihai I, aflat într-o vizită privată în Republica Moldova, a luat parte atunci la inaugurare.

„N-am mai călcat pe acest pământ de la 1941. Acest eveniment îmi răscoleşte sufletul.”

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Basarabiei, Î.P.S. Petru şi Episcopul Dunării de Jos, P.S. Casian.

VASILE BURDUJA, preot paroh al Bisericii Toţi Sfinţii Români, Cania, Cantemir: „S-a dat dovada neuitării eroilor, s-a dat exemplu de cinstire şi îndemn către toţi românii. S-a sădit sentimentul de jertfă şi cinstire şi tinerii generaţii.”

În mai 2014 au mai fost aduse şi inhumate osemintele ale altor  81 de ostaşi originari din Ştefan-Vodă şi Râşcani. Osemintele lor au stat 10 ani într-un hangar din Chişinău, povesteşte preotul Vasile Burduja. Acum, în cimitirul de onoare de la Ţiganca, sunt înhumaţi 1101 ostaşi români. În fiecare an, de ziua Înălţării Domnului, în care se marchează şi Ziua Eroilor, la cimitir au loc procesiuni speciale de pomenire a eroilor români jertfiţi în anul 1941.

Viaţa duhovnicească de aici a început să se anime în 2018, odată cu numirea Preasfinţitului Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud. Acum, locul este străjuit de bisericuţa mănăstirii, construcţie finalizată anul trecut şi care este un loc de închinăciune pe drumul onoarei. Este prima mănăstire din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, subordonată Patriarhiei Române, închinată eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea noastră.

PS VENIAMIN GOREANU, Episcop al Basarabiei de Sud: „În anul 2018 au început lucrările la bisericuţa pe care o vedeţi dvs ridicată şi în care ne-am rugat astăzi. Poate e prea mult trei ani, dacă ne gândim că sfântul Ştefan cel Mare ridica o biserică în trei luni, sau dacă mă gondesc la alte alte biserici care au fost ridicate mai repede, însă în contextul nostru şi împotriva atitudinilor guvernelor antiromâneşti, s-a putut înălţa şi ea va străjui la capetele eroilor care s-au jertfit aici.”

Sunt trei vieţuitori care se îngrijesc de viaţa liturgică a locului.

Ieromonah SERAFIM CODAŢI, egumenul Mănăstirii Eroilor Români, Ţiganca: „Este o mare binecuvântare să slujim în această sfântă mănăstire, având în vedere faptul că acest pământ pe care ne aflăm este stropit cu sângele eroilor martiri care şi-au dăruit viaţa pentru ţară şi pentru credinţă”.

Locul devine din ce în ce mai cunoscut şi vizitat de credincioşi. S-a format deja şi o frumoasă comunitate de enoriaşi care participă la viaţa eclezială a mănăstirii.

Ieromonah SERAFIM CODAŢI, egumenul Mănăstirii Eroilor Români, Ţiganca: „Preasfinţitul părinte Veniamin şi noi deasemenea, ne dorim ca această mănăstire să fie o candelă vie, o candelă nestinsă atât pentru pentru eroii martiri care s-au jertfit aici, cât şi pentru credincioţii din această zonă care vor veni şi ne vor trece pragul în această sfântă mănăstire.”

Se doreşte şi ridicarea unui întreg complex monahal, lucrări care au şi început.

VASILE BURDUJA, preot paroh al Bisericii Toţi Sfinţii Români, Cania, Cantemir: „Acolo urmează să fie şi un paraclis, adică o bisericuţă, muzeu, ateliere, sală de conferinţă, bibliotecă şi alte dependinţe care sunt necesare într-o mănăstire, dar mai ales în această zonă.”

Este o lucrare mare, care poate fi înfăptuită doar prin implicarea fiecăruia.

PS VENIAMIN GOREANU, Episcop al Basarabiei de Sud: „E o lucrare frumoasă, o provocare pentru noi toţi şi nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să ducem la bun sfârşit această lucrare pentru că o mănăstire presupune multă smerenie, multă dragoste şi mai ales, multă jertfă.”

Anul trecut, TVR Moldova şi Radio România Chişinău, în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Tighina, Asociaţia Europeană de Strategii Politice "Nicolae Costin", au lansat campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca.

RECHIZITE BANCARE PENTRU DONAŢII
Beneficiar Mănăstirea Eroilor Români cu hramul "Înălţarea Domnului"
cod fiscal 1016620006909
BC Moldova Agroindbank S.A., sucursala Cantemir
cod AGRNMD2X712

Cont MDL (Cod IBAN) - MD16AG000000022514123505
Cont RON (Cod IBAN) - MD59AG000000022514123507

VASILE BURDUJA, preot paroh al Bisericii Toţi Sfinţii Români, Cania, Cantemir: „Toţi cei care doresc să contribuie să-şi aducă obolul la săvârşirea acestei construcţii atât de necesare. Cu atât mai mult cu cât a fost începută şi acum se doreşte a fi terminată. Acolo avem o cruce cu o inscripţie preluată şi care spune că libertatea se cucereşte prin jertfă de sânge. Acum, putem şi noi să aducem din puţinul sau din multul nostru ca să fim şi noi înveşniţi şi aici, şi în împărăţia lui Dumnezeu.”

Aşa cum fiecare gest contează, ducerea la bun sfârşit a ctitoririi complexului monahal va avea un rol hotărâtor în cinstirea memoriei înaintaşilor care au luptat pentru păstrarea identităţii românilor dintre Prut şi Nistru, dar şi pentru redeşteptarea conştiinţei de neam. Mitropolia Basarabiei este un cult autonom de rit vechi, subordonat canonic Patriarhiei Române.