ACTUALITATE

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Baku, în Azerbaidjan

post-img

Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment care a avut loc la 24 ianuarie 1859, a fost marcată şi la Baku, în Azerbaidjan.

Cu acest prilej, Vasile Soare, ambasadorul României în Azerbaidjan, a ţinut o prelegere pentru studenţii azeri de la Universitatea de Limbi Străine din Baku, relatează InfoPrut.ro.

„Astăzi, de la orele 10.00, m-am deplasat la Universitatea de Limbi Străine din Baku, la Lectoratul de limba română, susţinând pentru studenţii azeri care ne învaţă limba o prelegere având ca tema Unirea de la 24 ianuarie 1859. Pentru că tinerii azeri să înţeleagă însemnătatea acestui moment istoric pentru români, am făcut un parcurs detaliat al istoriei noastre de la începuturi, punctând principalele etape şi momente ale evoluţiei şi formării conştiinţei naţionale, dezideratul de veacuri de unire a românilor într-un stat naţional al lor. Am explicat conjunctura geopolitică a vremii din această regiune a Europei şi modul cum românii din Moldova şi cei din Tara Românească au transpus în practică ideea genială de alegere a unui singur Domn in ambele Principate – pe Alexandru Ioan Cuza -, punând în acest fel Marile Puteri în faţa unui fapt împlinit – Unirea Principatelor Române, care a devenit România şi a trebuit ulterior sa fie recunoscută internaţional.

Am insistat asupra reformelor extraordinare, de modernizare a Ţării şi societăţii româneşti, implementate în cei doar 7 ani de domnie de către Marele Alexandru-Ioan Cuza, apoi asupra continuării acestora de către Regele Carol I, dobândirii Independenţei de sub Imperiul Otoman şi am încheiat cu momentul Marii Uniri a Românilor din toate provinciile istorice de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, care a devenit posibilă în urma Primului Război Mondial, când marile imperii din vecinătatea noastră au dispărut”, a anunţat ambasadorul Vasile Soare. 

Diplomatul a susţinut respectiva prelegere în limba engleză, dar şi în limba rusă, pentru două grupe reunite de studenţi, iar aplauzele de la final i-au întărit convingerea că „lecţia despre momentele importante din istoria românilor a fost bine primită şi pe înţelesul tinerilor azeri”.

„În a doua parte a cursului, lectorul de limbă română, Dna Iosefina Batto, a prezentat un proiect de carte audio, având invitaţi on-line din diverse ţări, ce cuprinde traduceri şi recitări în mai multe limbi ale poeziilor marelui poet Mihai Eminescu, dedicând acest produs ingenios Zilei Culturii Naţionale care tocmai a trecut/15 ianuarie. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Să fim demni urmaşi ai celor care ne-au creat şi lăsat moştenire această ţară minunată!”, a mai transmis Vasile Soare, ambasadorul României la Baku.

Astăzi se împlinesc 163 de ani de la Unirea celor două Principate Române din anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.