Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua naţională a Franţei a fost sărbătorită în mod diferit, anul acesta, în Republica Moldova

Ziua naţională a Franţei a fost sărbătorită în mod diferit, anul acesta, în Republica Moldova. În loc de tradiţionalele festivităţi, Ambasada Franţei a dorit să aducă un omagiu cadrelor medicale basarabene care luptă împotriva virusului SARSCov2 şi a dăruit două monitoare performante Spitalului Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău. În această instituţie sanitară sunt internaţi acum 174 de pacienţi bolnavi de Covid-19.

Ceremonia de la reşedinţa ambasadorului francez a început cu intonarea imnurilor Franţei şi Republicii Moldova. Ambasadorul a spus că este alături de cadrele medicale care îşi pun, zilnic, viaţa în pericol pentru a-i salva pe alţii.

Excelenţa Sa PASCAL LE DEUNFF, ambasadorul Franţei în Republica Moldova: "Am decis să transformăm ceremonia într-o donaţie oferită Spitalului Municipal nr. 1 din Chişinău. Donaţia constă în dispozitive de monitorizare a funcţiilor vitale ale organismului, care sunt absolut necesare în secţia de reanimare".

Cele două monitoare performante erau mai mult decât necesare spitalului Clinic Municipal nr. 1, unde corpul de clădire destinat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus este plină. Din cele 175 de paturi, doar unul mai este disponibil. 

IURIE CRASIUC, director interimar, Spitalul Clinic Municipal Nr. 1: "Gravitatea cazurilor de COVID este una foarte înaltă, majoritatea pacienţilor sunt în stare gravă adică, 50-60 sau chiar 70 de procente şi desigur avem nevoie de monitorizarea parametrilor clinici 24 din 24. Din cei 174 17 sunt în stare foarte gravă, patru avem în sala de reanimare, dintre care doi la ventilare dirijată".

Instituţia mai dispune de 12 monitoare, dar ar mai fi nevoie de cel puţin şase. Pentru un astfel de dispozitiv, Ambasada Franţei a plătit peste 1.800 de euro. Ministrul de Externe a remarcat, încă odată, relaţia foarte bună dintre Chişinău şi Paris. 

OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: "În cazul Franţei vreau să remarc relaţiile excelente bilaterale care au fost construite de-a lungul timpului şi iarăşi mă întorc, gestul frumos de astăzi, donaţia de echipamente medicale este un exemplu care denotă aceste bune relaţii între Franţa şi Republica Moldova".

De la începutul pandemiei, Franţa a mai oferit cantităţi importante de materiale şi echipamente medicale Republicii Moldova. Iar anul acesta a demarat o cooperare între Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău şi un spital de copii din Paris. 
Similare
RECOMANDĂRI