Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua mitingului românilor din diasporă. Sute de protestatari au sosit în Piaţa Victoriei. Maşinile parcate în zonă sunt controlate pirotehnic

Este ziua marelui miting organizat de diaspora în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Tot mai mulţi oameni vin în Piaţa Victoriei. Sunt persoane de toate vârstele şi din toate categoriile sociale. Au sosit în piaţă şi tineri care studiază în Marea Britanie, au transmis reporterii TVR.

Primele convoaie cu români din străinătate au intrat în ţară miercuri seara, prin vama Borş, iar joi a fost instalat deja un prim cort în faţa guvernului. Pe traseul spre Bucureşti, coloanele de manifestanţi au fost întâmpinate cu steaguri, aplauze şi scandări anti-PSD. Jandarmeria a avertizat că nu vor fi tolerate "manifestările provocatoare". Premierul şi ministrul Justiţiei sunt în concediu.

Români din diaspora, nemulţumiţi de guvern, au pus la cale această manifestaţie pe reţelele de socializare. Unii au venit cu maşinile din vestul Europei, după zile bune pe drum. 

Protestul anti-PSD nu are organizatori oficiali, dar a fost iniţiat de mai multe asociaţii şi platforme civice, care au notificat Primăria Capitalei cu mai multe săptămâni în urmă.

Mobilizarea s-a făcut în cea mai mare parte pe reţelele de socializare, pe care s-au postat multe mesaje despre protest şi despre nemulţumirile faţă de politicile PSD-ALDE.

În ultimele zile au apărut şi mesaje mesaje care îndeamnă la violenţe, mesaje de care participanţii la miting s-au delimitat însă.

Protestul anunţat în Piaţa Victoriei a ajuns şi în presa internaţională.

"Românii din diaspora se întorc acasă înainte de protestul antiguvernamental", titrează Associated Press, iar textul a fost preluat de ABC News, New York Times şi The Washington Post.

"De când social-democraţii au câştigat alegerile în 2016, românii au protestat de mai multe ori faţă de măsurile luate de Guvern de a impune legi care ar slăbi lupta anticorupţie", scriu jurnaliştii. Ei amintesc şi de condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive.

Similare
RECOMANDĂRI