Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziua Marii Uniri s-a sărbătorit şi în satul Aluatu din Regiunea Autonomă Găgăuză

Ziua Marii Uniri s-a sărbătorit şi în satul Aluatu, unica localitate din Regiunea Autonomă Găgăuză în care mai există o şcoală cu predare în limba română. Au fost comemoraţi înaintaşii, s-au cântat melodii patriotice, iar copiii au primit daruri. Bătrânii au povestit despre lupta lor pentru valorile naţionale şi preţul plătit uneori pentru că s-au declarat români. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Unirea ODIP.

Prin raionul Taraclia, limba română se aude rar. Satul Aluatu, cu aproape o mie de oameni, este însă o excepţie. La şcoala din sat se predă Limba Română, iar aproape în fiecare casă se vorbeşte româneşte.

Vasile Ţurcanu are 70 de ani şi este un adevărat promotor al valorilor româneşti. A fost profesor de Limba Română, dar şi-a pierdut locul de muncă în 1991. El a spus tuturor că limba pe care o vorbeşte nu este cea moldovenească. De aceea nimeni nu îl mai angaja şi fostul profesor a fost nevoit să trudească uneori ca cioban la oi. 

Şi soţia lui Vasile Ţurcanu a fost profesoară. A avut acelaşi destin şi a fost concediată pentru declaraţiile sale despre valorile româneşti. Primarul din Aluatu este însă un om care respectă istoria şi sărbătoreşte cu mândrie Ziua Marii Uniri. 

Vlad Bileţchi, liderul Asociaţiei Unirea ODIP, este şi consilier local în Aluatu. E mândru că şcoala din sat a fost reparată, dar mai este încă mult de lucru şi pentru alte proiecte.
Similare
RECOMANDĂRI