ACTUALITATE

Ziua alegerilor prezidenţiale. Peste 2,5 milioane de persoane au votat în ţară până la ora 11.30, adică 14% din numărul total al alegătorilor

post-img

Până la ora 11.30, au votat în ţară 2.599.809 de persoane, adică 14% din numărul total al alegătorilor.

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi azi la urne pentru a-şi alege preşedintele până în anul 2024. În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin. Votul a început la ora 7.00 dimineaţa, fără incidente. Alegerile prezidenţiale înregistrează mai multe premiere. 

Votul din Diaspora durează trei zile: a început vineri şi se va încheia în această seară. Deja, sute de mii de români stabiliţi în afara ţării au pus ştampila pe buletinele de vot. Urnele rămân deschise chiar şi până la miezul nopţii, ca să poată vota toţi oamenii aflaţi la rând. În ţară, direcţiile de evidenţă a populaţiei au program prelungit astăzi, până la ora 21.00, deci dacă v-a expirat buletinul, puteţi cere un document care înlocuieşte temporar actul de identitate. Totodată, sistemul informatic de prevenire a votului ilegal funcţionează fără probleme, aşadar, cine votează de mai multe ori, riscă închisoarea.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.  Băsescu, actual europarlamentar PMP, a declarat după ce a votat că aceste alegeri sunt ”moment fundamental de schimb de generaţii” şi i-a îndemnat pe tineri să-şi exercite dreptul de vot: ”Aceste alegeri sunt moment fundamental de schimb de generaţii. Generaţia mea şi-a făcut datoria, atât cât a putut. Ţara e în NATO, în UE. Trebuie să vină generaţia care să reîntregească ţara şi care să o îndrepte spre prosperitate. Noi atât am putut să facem.”

 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, candidat la funcţia de preşedinte al României, a declarat duminică, în localitatea harghiteană Cârţa, că a votat pentru viitorul României, pentru respect şi pentru încredere: "Am venit astăzi la vot, am votat pentru viitorul României, pentru respect şi pentru încredere. Am votat pentru o societate şi pentru o ţară care va investi în cele două resurse importante, omul şi natura, în educaţie şi în protecţia mediului şi susţinerea economiei. Sunt convins că astăzi va fi o prezenţă mare şi eu spun să mergeţi la vot, să votaţi şi să alegeţi cea mai bună soluţie pentru România."

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, a votat la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti. Paleologu a declarat că a votat pentru „o Românie a respectului pentru muncă, pentru educaţie, pentru moştenirea culturală a României şi a Europei, respect pentru românii de toate vârstele: tineri şi români, pentru românii din afara ţării.” "Am votat într-un liceu istoric al Bucureştiului, unde a studiat în anii '30 tatăl meu, unde au studiat alţi mari intelectuali români precum Mircea Eliade, Steinhardt (n.r. Nicolae), Octavian Paler sau Andrei Pleşu", a mai spus Paleologu.

Candidatul USR Plus la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a votat la Sibiu. „Aici e puterea cetăţenilor”, a spus Barna atunci când a votat. „Exprimaţi-vă credinţa dumneavoastră pentru viitorul României, oricare va fi această credinţă”, a declarat candidatul la ieşirea de la urne.

Fostul premier Viorica Dăncilă, candidat la preşedinţie, a votat la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti. Dăncilă a declarat că a votat pentru "o Românie a bunăstării şi a drepturilor garantate".