ACTUALITATE

Zilele Ştiinţei se desfăşoară, în premieră, la Biblioteca Naţională

Ştiinţa pe înţelesul tuturor. Pentru a aduce cercetările ştiinţifice mai aproape de publicul larg, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a inaugurat, în premieră, manifestarea intitulată "Zilele Ştiinţei". Timp de cinci zile, cercetători, bibliotecari, profesori, studenţi şi elevi vor participa la diverse activităţi şi ateliere interactive pentru a redescoperi ştiinţa.

Atunci când vorbim despre ştiinţă, gândul ne duce la lucruri abstracte şi aproape inutile. Totuşi, ştiinţa este motorul care mişcă o socitate înainte, si de aceea trebuie să devină "deschisă".
 
„Acest concept de "ştiinţă deschisă" prevede câteva componente importante. În primul rând este vorba de conţinut ştiinţific deschis, accesibil tuturor. 01:55-02:19 Al doilea aspect este vorba de infrastructură de cercetare deschisă şi al treilea cultura ştiinţifică deschisă care implică nu doar evaluare, dar şi paticiparea comunităţii în cercetarea ştiinţifică”, spune Nelly Ţurcan, profesori universitar în cadrul Departamentului Comunicare şi Teoria Informării, USM.

Promovat pe larg de instituţiile internaţionale, conceptul prinde rădăcini şi în Republica Moldova. Biblioteca Naţională a inaugurat astăzi prima ediţie a Zilelor Ştiinţei, pentru a promova rolul acesteia în societate.
 
SINCRON: ELENA PINTILEI, director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, spune că „Biblioteca Naţioală este deţinător a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice,  atât din ţară, cât şi de peste hotare, iar aceasta trebuie să demonstreze că la fel realizează cercetări biblioteconomice.
 
Timp de cinci zile vor fi organizate mai multe evenimente şi activităţi tematice pentru a conecta ştiinţa cu publicul larg.
 
„Sperăm că această colaborare să fie cât mai utilă pentru elevi, pentru studenţi, cititori. Ne propunem să venim, reprezentanţii mediului academic să venim aici la bibliotecă, să facem prezentări de carte, de personalităţi ştiinţifice, deoarece este foarte important ca ceea ce facem noi acolo la academie să fie vizibil pentru societate”, spune Nina Corcinschi, directoarea adjunct al Institutului de Filologie Română, AŞM.

Vor fi organizate şi cateva expoziţii interesante si inedite, precum cea a cercetătorilor care si-au pierdut din cauza exeperimentelor ştiinţifice.
 
„După cum ştim fiecare geniu are câte o nebunie şi noi am confirmat datele acestea, fiindcă avem personalităţi din domeniul chimiei, fizicii care iubeau să guste din descoperirile lor, diferite gaze cu elemente chimic”, menţionează Tatiana Gheiceanu, şefa Serviciului Lectură Publică, BNRM.

 Chiar şi cei mici vor fi antrenaţi în activităţi de cercetare.
 
„Invităm copiii şi tinerii să participle la nişte activităţi care vor fi în formă de joc, care urmează să traverseze Biblioteca Naţională să o cunoască puţin altfel ca până la urmă să găsească comoara ascunsă”, informează Elena Pintilei, directoarea BNRM.
 
Zilele Ştiinţei se desfăşoara în perioada 5-10 noiembrie la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Ziua Internaţională a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare este marcată anual, pe 10 noiembrie, la iniţiativa UNESCO.