ACTUALITATE

Ziarele româneşti riscă să dispară în nordul Bucovinei

Ziarele româneşti riscă să dispară în nordul Bucovinei. Dacă în urmă cu 3 ani, în regiunea Cernăuţi, apăreau săptămânal 7 publicaţii în limba română, astăzi se mai editează doar "Monitorul bucovinean" şi "Gazeta de Herţa". Celelalte 5 publicaţii româneşti nu se mai tipăresc din cauza lipsei surselor financiare.

De 64 de ani ziarul "Monitorul bucovinean" este o sursă importantă de informare pentru etnicii români din Cernăuţi. În prezent publicaţia are 5 angajaţi.  Mihai Şapca lucrează în această redacţie de 11 ani.

MIHAI ŞAPCA, paginator, "Monitorul bucovinean": „Sunt responsabil de paginarea acestui ziar. Lucrez cu plăcere ştiind că ziarul Monitorul Bucovinean ajunge în casele românilor noştri dragi din regiunea Cernăuţi.”

GHEORGHE SEMENIUC, ziarist, "Monitorul bucovinean": „Ziarele locale, jurnalistica locală, mi se pare că este cea mai aproape de omul simplu, de sătenii noştri. Practic de aici noi putem primi sursa de informaţie chiar de la cititori. Mai există oameni care totuşi le place să ţină ziarul în mână, să citească”.

În 2020 redacţia Monitorul Bucovinean avea 5000 de abonaţi. Ziariştii spun că din cauza pandemiei, dar şi a reducerii numărului de oficii poştale, tirajul publicaţiei a scăzut până la 3500 de exemplare.

NICOLAE ŞAPCĂ, director, "Monitorul bucovinean": „Regretabil că au rămas doar aceste două ziare. Au dispărut ziare de limba română foarte bune, cu priză bună la cititori, cum au fost Zorile Bucovinei, cum a fost Libertatea Cuvântului.4.05 4.23Toate aceste ziare au dispărut din cauza factorilor economici.”

Din 2017 autorităţile din Ucraina nu mai susţin presa scrisă. Ziarul "Monitorul Bucovinean" există datorită cititorilor care achită abonamentele şi publicitatea.

NICOLAE ŞAPCĂ, director, "Monitorul bucovinean": „În ultimii 2 ani, în 2019 şi 2020, am avut sprijin financiar de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a Guvernului României, fapt pentru care le suntem recunoscători.”

Acest ziar în limba română a apărut pe 2 iunie 1957 cu denumirea "Constructorul comunismului" şi era o traducere a unei publicaţii ucrainene. În 1991 a fost redenumit în "Monitorul de Hliboca", iar de un an se numeşte "Monitorul bucovinean".