ACTUALITATE

Zi neagră în istoria poporului român. Basarabean, născut în Siberia: „Acolo am supraveţuit toate chinurile grele, toate bolile, toate gerurile, foametea”

Zi neagră în istoria poporului român. Astăzi se împlinesc 71 de ani de la cel mai mare val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei. Pe 6 iulie 1949, peste 35 de mii de români basarabeni au fost duşi, cu forţa, în Siberia şi Kazahstan. Cu această ocazie, victimele represiunilor staliniste au fost comemorate în scuarul Gării din Chişinău, locul de unde au pornit trenurile groazei. Cei care au supravieţuit calvarului îşi amintesc cu durere anii petrecuţi în lagărele sovietice.

Pentru Antoneta Gordea, care a ajuns alături de familie în lagărul sovietic, ziua de 6 iulie are o semnficaţie dublă.

ANTONETA GORDEA, fostă deportată: „Părinţii mei au fost deportaţi, eu aveam doar 8 ani, în 1949, pe 6 iulie. Da astăzi eu am două date. Ca azi, 36 de ani în urmă a decedat mama mea, anume pe 6 iulie, în orele celea, când au fost deportările, şi mă doare sufletul. Tata a trăit acolo un an şi a murit de turbeculoză şi eu am rămas cu mama. Greu ne-a fost, numai Dumnezeu şi mama ştie cum”.

Femeia îşi aminteşte cu tristeţe de anii petrecuţi în Siberia. Au fost zile întregi în care nici măcar nu avea ce pune pe masă.  

ANTONETA GORDEA, fostă deportată: „Într-o zi de Paşti, ne-am dus amândouă că dădeau doar câte o pâine şi am luat o pâine neagră şi una albă şi i-am zis mamei să-mi dea o bucată de pâine albă, când ne-am uitat jumătate de pâine nu era, la noi pâine era ca pasca”.

Teodor Ghieşu este unul dintre copiii basarabeni născuţi în Siberia. Acolo şi-a petrecut copilăria.

TEODOR GHIEŞU, fost deportat: „Eu personal am trăit 7 ani. De când m-am născut şi practic până în clasa 1. Şi iată acolo am supraveţuit toate chinurile grele, toate bolile, toate gerurile, foametea”.

Premierul Ion Chicu a depus flori la monumentul "Trenul Durerii" de unul singur, fără a fi însoţit de preşedintele Igor Dodon sau de speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, aşa cum se întâmpla de obicei.  

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Este o zi neagră, o zi de comemorare a celor care au suferit şi mulţi şi-au pierdut şi viaţa. Nu trebuie să uităm niciodată aceste tragedii ale neamului nostru.

Igor Dodon s-a mulţumit, doar, să posteze un mesaj pe pagina de internet a preşedinţiei: „Asemenea acţiuni nu pot fi date uitării... Istoria ne oferă oportunitatea de a învăţa din cele întâmplate şi de a nu repeta greşelile comise. Din păcate, astăzi societatea noastră este la fel de divizată şi fragmentată, însă noi, cetăţenii Republicii Moldova, cunoscând evenimentele tragice din trecut, nu trebuie să permitem nimănui, nici din interior şi nici din afară, să semene discordie şi ură.

Atât Chicu cât şi Dodon au evitat să spună, în mesajele lor, cine a organizat deportările. Să depună flori la monumentul "Trenul durerii" au venit şi cei de la Platforma Da, Mişcarea Politică Unirea, Partidul Acţiune şi Solidaritate dar şi Partidul Unităţii Naţionale.

Din anul 2016, ziua de 6 iulie a devenit, în Republica Moldova, zi de doliu naţional în care sunt comemorate victimele deportărilor staliniste.