ACTUALITATE

Zernoff cere dezminţirea informaţiilor că ar polua mediul

Fabrica de alcool Zernoff, suspectată că ar fi aruncat deseuri in canalizarea Chisinaului, a organizat o zi a portilor deschise. Reprezentantii fabricii au prezentat procesul de producere, care este intr-un ciclu închis, încă din anul 2016. Aceasta este şi explicaţia faptului că mirosul care a împânzit oraşul nu are cum să vină de la fabrtica de alcool. Totodată, compania a solicitat dezminţirea informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne în care sunt acuzaţi de poluarea mediului.

Excursia pentru jurnalişti a început de la hala în care sunt aduse boabele de grâu. De altfel, compania dispune şi de propriile terenuri agricole.
 
Acest proces durează în medie până la 6 ore, după care masa obţinută intră în procesul de fermentare.
 
Fabrica produce 100 de tone de spirt pe zi si face exporturi în peste 30 de ţări ale lumii. Pentru ca întregul lanţ de producere să fie pe înţelesul tuturor, tehnologii au prezentat jurnaliştilor mostre de la fiecare etapă. Asigurarea lor e una, nimic nu se aruncă la canalizare şi totul este refolosit.
 
Aşa numitele deşeuri rămase în urma obţinerii spirtului sunt duse la uscat şi se obţine un produs furajer. Fabrica se mândreşte cu un utilaj performant de producţie germană pentru care a plătit 10 milioane de euro.
 
Reprezentanţii fabricii Zernoff spun că deşi le-au explicat şi poliţiştilor întreg procesul, aceştia au tras concluzii greşite care au dus la o gravă dezinformare în mediul public.
 
Reprezentanţii societăţii mai dau asigurări că toată activitatea lor este certificată internaţional. Compania este cel mai mare producător de etanol din Republicia Moldova şi unul dintre cei mai mari din zona Mării Negre. Amintim că autorităţile au dat vina pe fabrică pentru că ar fi aruncat deşeuri la canalizare. Din acest motiv au fost probleme la Staţia de Epurare iar în Chişinău a apărut un miros ingrozitor. Cazul este investigat acum de Procuratura Generală.