Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de oameni au depus astăzi flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Chişinău

Unirea Principatelor Române, înfăptuită acum 161 de ani, la Bucureşti, a fost sărbătorită cum se cuvine şi la Chişinău. Cu flori, panglici tricolore în piept şi drapele în mâini, zeci de oameni au venit la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru a-i aduce un omagiu celui care a fost primul Domnitor al Principatelor Române.

Elevi, oameni de cultură, oficiali şi patrioţi au cântat melodii româneşti şi au depus flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cu toţii au ţinut sus drapelul României.

Alexandru Ioan Cuza a reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor şi a iniţiat reforme în mai multe domenii. După Unire, a fost creat primul Parlament unic, primul guvern unitar şi a fost instituită armata naţională. Pentru români, unirea principatelor este considerată evenimentul crucial al veacului al XIX-lea.

VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" Chişinău: „Noi neam unificat pe cale paşnică înaintea Italiei, înaintea Germaniei. Dacă nu ar fi fost Unirea de la 1859, nu ar fi apărut generaţia de mari oameni de cultură, realizările economice ale României moderne”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Este cel care a pus bazele dreptului penal în România, a declanşat o serie de reforme administrative extrem de importante şi inovatoare la vremea respectivă. Faptul că sunteţi astăzi împreună cu noi pentru mine repreyintă un motiv de mare bucurie. România a fost, este şi va fi alături de Republica Moldova”.

Şi tinerii din cadrul organizaţiei UNIREA ODIP au depus astăzi flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chişinău.

VLAD BILEŢCHI, liderul "UNIREA ODIP":  ”Este un moment de glorie şi de mândrie pentru neamul nostru. În acelaşi timp pentru cei care neagă istoria noastră şi încearcă să ne spună că unirea nu va avea loc niciodată, să le reamintim că deja a avut loc.”

Din statul român înfiinţat în 1859 au făcut parte şi trei judeţe din sudul Basarabiei - Cahul, Bolgrad şi Ismail.
Similare
RECOMANDĂRI