Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zeci de câini comunitari sperie pe cei care trec prin Parcul de pe strada Ginta Latină, din sectorul Ciocana

Parcul de pe strada Ginta Latină, din sectorul Ciocana al Chişinăului, a devenit un spaţiu periculos pentru locuitorii din zonă. Zeci de câini comunitari se adăpostesc acolo, iar unii din ei sunt foarte agresivi. Deşi prin preajmă nu sunt alte locuri unde s-ar putea relaxa, oamenii au ajuns să evite parcul, de frica animalelor fără stăpân.

De mai multă vreme, parcul de pe strada Ginta Latină a devenit o zonă de adăpost pentru câinii vagabonzi. Sergiu Malic, unul din locatarii blocurilor din preajmă, spune că a tras recent o sperietură zdravănă după ce caţiva câini s-au năpustit asupra familiei sale.

„Locuiesc de un an aici şi sunt peste 50-60 de câini. Nu i-am numărat dar sunt destul de mulţi şi destul de agresivi. MUSCA  Personal soţia cu doi copilaşi se plimba pe aici şi au sărit câinii. Eram şi eu afară, era foarte multă lume aici. Că aici sunt mai multe apartamente şi n-au unde ieşi oamenii şi ies aici la aer curat. Nu că-i unicul parc, dar e o chestei interesantă că de la Vadul lui Vodă spre Ginta Latină toată lumea trece pe aici, uitaţi-vă cum .. trec bătrânii, asta-i straşnic”, ne-a spus un locuitor al zonei.

„Mă tem de asta şi mă uit.  Îs agresivi? Da şi normal, sunt flămânzi. Câinii sunt cuminţi, nu atacă pe nimeni. V-au ataca vreodată? Au fost cazuri”, a spus un locuitor al zonei.

Din cauza câinilor agresivi, care sunt peste tot în parc, oamenii din zonă spun că se tem să-şi lase copiii fără supraveghere.    

Pentru că nu pot rezolva singuri această problemă, oamenii cer autorităţilor locale să se implice.

Funcţionarii de la direcţia Autosalubritate, care sunt responsabili de prinderea câinilor fără stăpân, cunosc situaţia din sectorul Ciocana, dar spun că birocraţia le pune piedici.

„Noi nu putem de sinestătător să-i prindem când ne spun locatarii, până nu este ordin de la Direcţia Locativ Comunală. Acolo este formată o secţie specială care ei trebuie să ne dea ordin unde trebuie să mergem şi ce câini să prindem. Ca să înţelegeţi corect, cei de la serviciul dat îs angaţi ai unei asociaţii de protecţie a animalelor şi noi cu ei ducem o luptă crâncenă, noi să-i prindem, ei zic că nu, căci nu afectează pe nimeni şi stăm şi ne uităm la câini cum sar la oameni”, a spus ALEXANDRU BAJURA, şef-adjunct, Regia Autosalubritate.

Angajaţii secţiei de control şi protecţia animalelor de la Direcţia Locativ Comunală îi contrazic, însă, pe funcţionari de la Autosalubritate.

„Nu este adevărat, nu este adevărat... Atunci când la noi vine o plângere, noi imediat, timp de o zi-două, mergem la faţa locului, fotografiem câinii şi le dăm ordin ca ei să-i prindă. MUSCA  Dacă câinii fac probleme, nu sunt sterilizaţi şi stau în haită, desigur că noi vom da acest ordin”, a săus  IRINA IACOVENCO, secţia protecţia animalelor, Direcţia Locativ Comunală.

Potrivit datelor oferite de Secţia de Control şi Protecţia Animalelor, în municipiul Chişinău sunt aproximativ 2-3 mii de câini vagabonzi.
Similare
RECOMANDĂRI