ZDG: „Urmele” lui Şor la Air Moldova
Sursa foto:Air moldova Vizualizari:

ZDG: „Urmele” lui Şor la Air Moldova

La o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetăţeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat într-o altă companie înregistrată în R. Moldova cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetăţeni ai Israelului.

Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chişinău a fost luată pe 10 august în orăşelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeaşi perioadă, şi Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, notează ZDG într-o investigaţie.

Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” şi Ilan Şor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aştepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Şor. Între timp, cetăţenii R. Moldova implicaţi în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziţie, iar solicitaţi de ZdG, au refuzat să răspundă la întrebări.
 

Compania aeriană de stat „Air Moldova” a ajuns în mâinile a doi cetăţeni ai R. Moldova stabiliţi de mai mulţi ani în străinătate: Andrei Ianovici şi Serghei Melnik. Cei doi deţin împreună 51% din capitalul social al firmei „Civil Aviation Group”, pe care au fondat-o pe 23 august 2018 şi care a fost desemnată de Agenţia Proprietăţii Publice învingătoarea concursului privind privatizarea „Air Moldova”.

„Civil Aviation Group” a fost singura entitate care a depus o ofertă pentru preluarea singurului operator de zboruri cu capital de stat din R. Moldova. Cei doi cetăţeni ai R. Moldova au preluat „Air Moldova” împreună cu societatea pe acţiuni din România, „Blue Air Aviation”, care gestionează cea mai mare companie aeriană de peste Prut, „Blue Air” şi care deţine 49% din capitalul social al „Civil Aviation Group”, proprietara din acte a „Air Moldova”.

ZdG vă prezintă detalii noi despre cele trei părţi implicate în afacerea „Air Moldova”: cine sunt, ce relaţii au, ce afaceri gestionează, dar şi cine este omul din anturajul lui Ilan Şor care „a aterizat” la „Air Moldova” după preluarea companiei.

Similare
RECOMANDĂRI