ACTUALITATE

ZdG. Noi detalii despre jaful fără urme de la MAIB: Suma sustrasă s-a dublat

post-img

Alexei Laza, şeful adjunct al Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), a declarat pentru ZdG că numărul persoanelor care depun declaraţii la poliţie în calitate de persoane păgubite în dosarul furtului de la MAIB creşte zilnic. Dacă luni, 8 iulie, se estima că existau 31 de persoane păgubite cu suma de 29,4 milioane de lei, în doar o zi, suma practic s-a dublat. 

„La ziua de ieri (marţi, n.r.), erau deja audiate 51 de persoane. Situaţia se schimbă în fiecare zi pentru că e perioada vacanţelor şi multe persoane nu sunt în ţară. Suma pagubelor era de peste 54 de milioane de lei la ziua de marţi”, a precizat Laza. Cât despre persoanele care au participat la jaf, oficialul afirmă că aceştia „n-au lăsat nicio urmă. Au lucrat bine, bravo lor. Au lucrat foarte profesional, fără să lase urme”, a punctat Laza. 

Media Security”, compania de pază care asigura paza sucursalei MAIB, nu a răspuns la solicitarea ZdG de a discuta la subiect, angajaţii companiei menţionând că nu pot vorbi despre acest caz. 

Alexei Laza, însă, afirmă că „e greu de vorbit” despre implicarea angajaţilor companiei de pază. „Compania, nu pot să spun că a făcut tot posibilul, dar şi-a făcut lucrul. De ce poliţia a fost anunţată atât de târziu? Era zi de sâmbătă, când cineva din trecători a observat că geamurile din spate erau sparte. Ei nu au pătruns prin uşa centrală, ci prin spate, prin geam. Au tăiat gratiile, au forţat geamul de termopan şi au intrat. Pază fizică la bancă nu era. De asta şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat, dar noi nu ştim care era înţelegerea dintre bancă şi compania de pază. Vom stabili”, a precizat Laza. 

„Noi, la ziua de azi, nu avem niciun bănuit. Camerele de supraveghere au fost deconectate. Aici a lucrat o persoană care cunoaşte foarte bine procedura şi cum funcţiona totul. Casetele alea nu aveau conectare la sistemul de alarmă. Pur şi simplu, filiala băncii are un sistem de alarmă care a fost deconectat totalmente. Şi camerele de supraveghere, şi semnalul radio. Toate astea s-au făcut din interiorul băncii. Presupunem că a fost implicat cineva care, posibil, a activat la bancă sau la compania de pază. E un volum de lucru foarte mare”, a punctat şeful adjunct al INI

Cât costă şi în ce condiţii poţi închiria o „casetă de siguranţă” la MAIB

Conform regulamentului MAIB, orice persoană, cetăţean al R. Moldova sau cetăţean străin, poate lua în chirie o casetă „de siguranţă” în baza unui contract şi a unei taxe lunare. Potrivit informaţiilor de pe site-ul MAIB, la sucursala Buiucani a băncii erau disponibile 126 de safeuri cu casete. Persoanele care închiriază casete la MAIB achită lunar câteva sute de lei. Arenda unei casete mici costă 170 de lei pe lună, iar arenda unei casete mari – 220 de lei. Anual, preţul de arendă al unei casete mici costă 1800 de lei, iar al unei casete mari, 2400 de lei. 
 

Citeşte şi:

Păgubaşii nu ştiu dacă îşi vor mai recupera valorile furate de la MAIB

 

Clienţilor li se interzice să păstreze în casetă arme, muniţii, explozibil, substanţe narcotice, substanţe toxice şi alte substanţe similare acestora, orice produse perisabile sau urât mirositoare, bunuri dobândite pe cale ilegală sau urmărite pe cale penală. Totodată, deponentul are dreptul să acceseze şi să utilizeze caseta în cadrul programului obişnuit de lucru al sucursalei, iar timpul de aflare a persoanei în tezaurul cu casete de siguranţă nu va depăşi 15 minute.

Citiţi continuarea pe ZdG.

Jaf ca în filme. O bancă din Chişinău a fost furată noaptea trecută. Nu a lucrat niciun semnal, nicio alarmă, absolut nimic

Detalii despre jaful de la Agroindbank: Suma pagubelor se ridică la 30 de milioane lei

Poliţia vrea înăsprirea legislaţiei în ce priveşte securitatea băncilor