Vrei căpşuni, dar ţi-e frică de pesticide şi nitraţi? Recomandarea ANSA
Vizualizari:

Vrei căpşuni, dar ţi-e frică de pesticide şi nitraţi? Recomandarea ANSA

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor monitorizează anual conţinuturile reziduurilor de pesticide şi nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală, inlcusiv căpşuni. Astfel, cei care vor să consume căpşune fără a se îngrijora trebuie să le cumpere doar din locuri autorizate, spune ANSA.

În cadrul Programului de monitorizare pentru anul curent, urmează să fie prelevate 400  de probe pentru investigarea conţinutului de reziduuri de pesticide şi 272 de probe pentru investigarea conţinutului de nitraţi.

„Agenţia recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate/înregistrate, acolo unde acestea sunt însoţite de certificatul de inofensivitate sau buletinul de încercări eliberat de către un laborator acreditat, cu toate acestea, este de menţionat faptul că responsabil de inofensivitatea produselor agroalimentare realizate o poartă producătorul”, menţionează ANSA într-un comunicat, drept reacţie la informaţiile apărute recent în presă cu privire la conţinutul de nitraţi în căpşuni.

ANSA dă asigurări că investigaţiile pentru determinarea conţinutului de nitraţi se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerţ (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obţinute cu privire la conţinutul de nitraţi nu sunt considerate veridice. 
Totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislaţia naţională, mai spune ANSA.

În cazul în care aveţi sesizări/reclamaţii/suspiciuni cu privire la calitatea produselor ANSA roagă consumatorii să anunţaţi acest lucru la Linia fierbinte - 0800 800 33, la numărul de viber – 067675544, în format electronic la adresa de e-mail – [email protected], sau la Ghişeul unic al consumatorului – Chişinău, str. M. Kogălniceanu 63.

Similare
RECOMANDĂRI