ACTUALITATE

Votul democraţilor pentru Legea ONG-urilor va duce la destrămarea coaliţiei PDM-PSRM, susţine Igor Dodon. El afirmă că nu va promulga Legea

Dacă democraţii vor vota proiectul legii ONG-urilor împreună cu partidele de dreapta, acordul coaliţiei de guvernare PDM-PSRM va fi anulat. O spune chiar preşedintele Igor Dodon, care ameninţă că nu o va promulga dacă va fi votată în Parlament. Legea ONG-urilor este o condiţionalitate impusă de Uniunea Europeană pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară.

Preşedintele Igor Dodon spun că proiectul legii ONG-urilor, ce se află în procedură parlamentară de câţiva ani, va permite imixtiunea externă în viaţa politică a Republicii Moldova, în eventualitatea în care va fi aprobat în Legislativ. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "În acest proiect foarte clar este stipulat că organizaţiile necomerciale pot oferi servicii partidelor politice. Şi pot obţine finanţare din exterior. Asta înseamnă imixtiune externă în activitatea politică a Republicii Moldova". 

Preşedintele Dodon, care este şi liderul informal al socialiştilor, spune că un eventual vot comun al democraţilor cu partidele de dreapta în susţinerea acestui proiect va însemna destrămarea coaliţiei majoritare. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Dacă partenerii de coaliţie ai socialiştilor vor vota acest proiect, asta va însemnă nerespectarea acordului de coaliţie ce a fost semnat în luna martie. Dacă acest proiect va trece testul Parlamentului, printr-o minune, asta va însemna anularea acordului de coaliţie". 

De cealaltă parte, democraţii spun că în calitate de partid pro-european, vor susţine acest proiect pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene. 

NICOLAE CIUBUC, vicepreşedinte PDM: "Suntem în cadrul unei coaliţii şi aşa am convenit că orice decizii le luăm prin comun acord. Pe de altă parte, eu nu văd nicio problemă în parte ce ţine de adoptarea acestei legi, aceasta este o condiţionalitate a UE, iar noi ca partid pro-european ne-am angajat în această coaliţie pentru a pune în aplicare şi a respecta toate angajamentele pe care le avem în raport cu UE". 

Preşedintele fracţiunii PAS din Parlament spune că aprobarea acestui proiect ar pune capăt coruperii alegătorilor, fenomen ce este favorizat prin intermediul fundaţiilor de caritate. 

IGOR GROSU, deputat PAS: "Sub incidenţa acestei legi cad şi fundaţiile, acele câteva fundaţii începând cu fundaţia primei doamne, Plahotniuc, Sor, Usatai, care în mai multe campanii au făcut pomene electorale. Aici e marea durere a lui Dodon. Aceasta lege vine să închidă această supapă prin care distinsa doamnă va face ceea ce a făcut în 2016-2019. Asta este preocuparea lui Dodon". 

Printre condiţionalităţile impuse de UE în vederea obţinerii celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară se numără Legea ONG-urilor, abrogarea legii cetăţeniei prin investiţii, dar şi un audit extern la Curtea de Conturi.