Volumul operaţiunilor cu cardul va atinge, în 2017, suma record de 47 de miliarde de lei
Sursa foto:Zoso Blog Vizualizari:

Volumul operaţiunilor cu cardul va atinge, în 2017, suma record de 47 de miliarde de lei

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când a fost emis primul card bancar în Republica Moldova. De la un singur card în 1997, moldovenii utilizează, în prezent, peste 1,6 milioane de carduri bancare şi numărul lor creşte cu 40 de mii în fiecare lună.

Până la finele acestui an ar putea fi peste 1,8 milioane de carduri bancare, iar în următorii 2-3 ani acestea vor deveni un obiect necesar în portofelul fiecărui cetăţean, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Primii 5 ani de la implementarea cardurilor bancare au fost marcaţi de o creştere rapidă a operaţiunilor, însă ele rămâneau nesemnificative. În 2001, volumul total al operaţiunilor abia de depăşea 200 de milioane de lei, ceea ce raportat la PIB reprezenta doar 1,1%. Au urmat alţi cinci ani de creştere accelerată a pieţei cardurilor bancare, care în 2007, la 10 ani de la implementare, a ajuns la 8,2 miliarde de lei sau 15,3% din PIB.

În 2017, volumul plăţilor cu cardul bancar, conform estimărilor, va înregistra cifra record de 47 de miliarde de lei, o creştere faţă de anul precedent cu 30%, ceea ce înseamnă că moldovenii trec de la salariul în plic la remunerarea pe card. 

Deşi cardul a intrat puternic în viaţa moldovenilor, încă nu se bucură de încredere. În 89% din cazuri cardurile bancare sunt folosite pentru extragerea banilor din bancomate. Altfel spus bancomatele au înlocuit casieria întreprinderilor, iar rândurile de la contabilitate s-au mutat la bancomate. Cetăţenii vor achita cu cardul în acest an doar 11,1% din banii primiţi, restul sunt scoşi de la bancomat, iar achitările se fac în numerar. Pe lângă neîncredere, mai persistă şi cultura financiară slabă, precum şi sărăcia populaţiei, care face cumpărături în pieţe, unde achitările cu cardul lipsesc.

Totuşi, situaţia se îmbunătăţeşte an de an. Volumul achitărilor cu cardul va creşte, în acest an, cu aproape 1,9 miliarde de lei - de la 3,3 miliarde în 2016 la 5,2 miliarde. Această majorare va aduce băncilor comerciale un venit suplimentar de circa 40 de milioane de lei.

Atunci când clientul scoate banii de la bancomat, banca oferă de regulă acest serviciu gratis. Însă dacă achită cu cardul bancar, banca solicită de la comercianţi un comision care variază de la 1,5% la 3%. Teoretic vorbind, obiceiul moldovenilor de a scoate banii din bancomate, în defavoarea achitărilor cu cardul, va provoca în acest an ratări de venituri pentru sectorul bancar de circa 800 de milioane de lei.

Achitarea cu cardul este convenabilă pentru toţi:

  1. Statul câştigă prin diminuarea economiei tenebre şi trecerea în alb a tranzacţiilor comerciale.
  2. Cetăţeanul câştigă prin comoditate şi timp. Doar aşteptarea în rând pentru achitarea facturilor lunare cât înseamnă.
  3. Băncile au dezvoltat această piaţă în speranţa că de la serviciile fără bani de scoatere a numerarului din bancomate, piaţa va evolua la achitările cu cardul, unde băncile vor avea de câştigat în jur de 2% din suma tranzacţiilor.
Similare