ACTUALITATE

Vladislav Kulminski: Republica Moldova are o şansă uriaşă de a deveni un stat funcţional, de a se apropia de UE

„Republica Moldova are o şansă uriaşă de a deveni un stat funcţional, de a se apropia de UE. Are oportunităţi foarte mari care nu vor mai exista timp de 3-4 generaţii. Este o şansă unică să punem capăt corupţiei, să avem o politică normală”, a declarat analistul politic Vladislav Kulminski la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

„Dacă noi nu vom reuşi, toată Republica Moldova nu va reuşi. Nu e vorba doar despre un anumit partid politic. Probabil că PAS va atrage anumiţi oameni în componenţa guvernării şi ar fi foarte normal. Eşecul nu ar fi numai eşecul PAS”, a declarat Vladislav Kulminski.

Analistul a menţionat că este foarte interesant ce se întâmplă acum în Republica Moldova, pentru că toţi cei care au gestionat scheme de corupţie se tem foarte mult.

„Cei care gestiuonează schemele din corupţie din Republica Moldova se tem foarte tare, sunt pe valize. În fiecare zi este distrusă câte o bază de date computerizată, cu informaţii foarte importante pentru investigarea celor întâmplate. La Poşta Moldovei a ars, la vamă sistemul computerizat nu mai funcţionează. Lumea înţelege că, dacă la cel mai înalt nivel şi la nivel mediu nu va exista un lanţ de corupţie, lucrurile vor arăta altfel”, a spus Vladislav Kulminski, care a mai menţionat că reforma în sistemul judecătoresc este cea mai dificlă şi trebuie luate măsuri mai dure.

Expertul în cadrul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Mihai Mogâldea, a declarat în cadrul emisiunii că politica externă a noii guvernări trebuie să fie una echilibrată.

„Politica externă a viitorului Guvern se va bucura de suportul partenerilor externi, va exista o deschidere mai mare faţă de obiectivele Guvernului. Cred că inclusiv Guvernul şi statul vor beneficia de o asistenţă mai mare din exterior. Ieri, ambasadorul SUA a anunţat că ţara lui va mări asistenţa faţă de Republica Moldova. La nivelul UE există deja un program de asistenţă de 600 milioane de Euro anunţat. Toate aceste fonduri trebuie absorbite de noul Guvern. Pentru prima dată, avem atât un Guvern, cât şi un preşedinte cu aceeaşi viziune faţă de relaţia cu UE, ceea ce ne-a lipsit în ultimii ani. Toate aceste instituţii au un mandat de cel puţin de trei ani şi jumătate de a siugura un dialog cu UE şi de a confirma perspectiva de aderare la UE”, a spus Mihai Mogâldea.