Unioniştii au organizat o acţiune de protest în faţa Ambasadei Ruse în Republica Moldova, cu ocazia zilei de naştere a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Cei prezenţi au venit cu mesajul „La mulţi ani, plecaţi acasă” şi au scandat lozinci precum „Putin, nu uita, basarabia nu-i a ta”.
„Este un mesaj consecvent pe care l-au dat predecesorii nostrii, încă din 1992, este un mesaj pe care îl avem în fiecare an, un mesaj care încă ne doare de la 1812, de la acel pact criminal, care ne-a rupt de la Ţara-mamă. Mesajele noastre sunt cât se poate de clare şi succinte, nu vrem decât un singur lucru: vrem să-şi retragă armata de ocupaţie. Nu suntem împotriva unei colaborări frumoase şi prietenoase, dar nicidecum din poziţia de vasali şi supuşi în faţa lor”, a menţionat în cadrul evenimentului Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „UNIREA - ODIP”.
Unioniştii au avut şi o scrisoare pentru Vladimir Putin, pe care au transmis-o reprezentanţilor Ambasadei:
„Domnule Vladimir Putin, în primul rând, vrem să vă felicităm cu ocazia zilei de naştere, vă urăm numai fericire alături de cei dragi, bucurie de la cei apropiaţi, prosperitate şi înţelepciune. (…) Consider ziua dumneavoastră de naştere un moment oportun de a vă aude aminte că aveţi uitată undeva prin Republica Moldova o parte a armatei ruse. Noi cetăţenii acestei ţări, vă rugăm să vă comportaţi bărbăteşte şi responsabil, aşa cum este de cuviinţă pentru un preşedinte, şi să vă chemaţi ostaşii ţării acasă”, se menţionează în scrisoare.
Protestul a fost organizat de către Asociaţia „UNIREA-ODIP şi a fost unul autorizat de către Primăria Chişinău.
Vladimir Putin a dominat scena politică din Rusia ultimilor 18 ani, iar cel mai important obiectiv al liderului de la Kremlin îl reprezintă recâştigarea influenţei internaţionale a Rusiei.
Vladimir Putin a exercitat două mandate de preşedinte al Rusiei în perioada 2000–2008, după care a fost prim-ministru, în intervalul 2008–2012, în timp ce preşedinte era Dmitri Medvedev.
În 2012 a încept un nou bandat pentru Putin, iar în martie 2018, acesta a fost reales în funcţia de preşedinte al rusiei, cu votul a peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi.
În toţi aceşti ani, Putin a avut obiectivul a fost restaurarea influenţei Rusiei în lume, el catalogând colapsul Uniunii Sovietice drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.
Fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova.