Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vlad Plahotniuc a primit interdicţie de a intra pe teritoriul SUA. Reacţiile lui Igor Dodon şi ale Maiei Sandu

Lovitură dură pentru fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc. Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni împotriva oligarhului. El şi familia sa, soţia şi cei doi copii, nu vor mai putea obţine viza americană. Decizia a fost luată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Astfel, Statele Unite se declară alături de Republica Moldova în lupta împotriva corupţiei. Preşedintele Igor Dodon spune că aşteaptă ca Vlad Plahotniuc să fie dat în urmărire internaţională.
 
DECLARAŢIA SECRETARUL DE STAT AL SUA, MIKE POMPEO
 
„În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupţie care au subminat statul de drept şi au compromis grav independenţa instituţiilor democratice în Moldova. Conform Secţiunii 7031(c), din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupţie, acele persoane, precum şi membrii apropiaţi ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obţinerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. În afară de Plahotniuc, îi desemnez pe soţia sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc, şi pe copilul său minor”,  se arată în comunicatul remis presei.

Acelaşi mesaj a fost publicat de Mike Pompeo şi pe contul său de Twitter.

Şeful statului, Igor Dodon, spune că aşteaptă ca fostul lider PDM să fie adus în cătuşe în Republica Moldova.
 
„Noi avem decizia CSS, care a recomandat CNA să se adreseze direct către 3 ţări unde existau informaţii că s-ar afla dnul Plahotniuc. este vorba de SUA, Marea Britanie şi RomâniA. Astfel de solicitări bilaterale au fost transmis”, A SPUS preşedintele Republicii Moldova.
 
În plus, preşedintele spune că aşteaptă ca Interpol să dea curs solicitării Republicii Moldova privind darea în urmărire internaţională a fostului lider PDM.

„Ministerul de Interne, care este responsabil de relaţiile cu Interpol, a transmis o solictare de a fi introdus dnul Plahotniuc în căutare internaţională încă în luna octombrie”, a declarat Igor Dodon.
 
La anunţul Departamentului de sSat american privind interdicţiile aplicate familiei Plahotniuc a reacţionat şi fostul premier, Maia Sandu.
 
„Mulţumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetăţenilor ţării noastre. Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiţi”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, are interdicţie de a intra şi în Elveţia şi Liechtenstein, până în 2029. Recent, s-a aflat că el deţine o dublă identitate în Republica Moldova. CNA a anunţat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit din Moldova că Vlad Plahotniuc are încă o identitate, cu acte valabile, pe numele Novak Vladislav. Oligarhul a părăsit Republica Moldova în luna iunie 2019, imediat după ce guvernarea a fost preluată de fosta coaliţie ACUM-PSRM.
 
Similare
RECOMANDĂRI