Vlad Kulminski: Igor Dodon a adus daune serioase R. Moldova în reglementarea transnistreană
Vizualizari:

Vlad Kulminski: Igor Dodon a adus daune serioase R. Moldova în reglementarea transnistreană

Directorul executiv al Institutului de Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, este de părere că preşedintele Igor Dodon a adus daune serioase Republicii Moldova în cadrul procesului de reglementare transnistreană. Potrivit lui, Igor Dodon încă în anul 2013 a promovat un proiect ce se referea la federalizarea Republicii Moldova prin crearea unui stat nou. După o perioadă de renunţare la această idee, şeful statului, spune Vlad Kulminski, a revenit la această idee, transmite IPN.

Vlad Kulminski susţine că Igor Dodon a prezentat atunci planul de reglementare transnistreană ca un plan de bază pentru rezolvarea conflictului. „El se numeşte „Moldova federală” care prevede un stat, care de fapt este o structură supranaţională. Nu este nici Republica Moldova, nici Găgăuzia, nici regiunea transnistreană, dar este al treilea stat, ceva nou. Aceasta a fost ideea acestui plan – să creăm un stat nou, care ar include trei subiecte de federalizare”, a declarat Vlad Kulminski în platoul postului de televiziune Jurnal TV.

Directorul executiv al ISS este de părere că şi Partidul Democrat, care îl susţine actualmente pe Igor Dodon, promovează interesele altui stat, referindu-se aici la interesele Federaţiei Ruse.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc susţine că PDM are anumite angajamente de susţinere a Guvernului condus de Ion Chicu, care promovează vectorul european, politici sociale şi economice. „În ce măsură poate fi implementat un astfel de scenariu care a fost prezentat de şeful statului la o anumită etapă? Or, noi ştim care sunt atribuţiile şi competenţele şefului statului. Până la urmă, e de datoria noastră ca deputaţi şi cetăţeni ai acestei ţări să apărăm independenţa şi integritatea acestei ţări”, a explicat democratul.

Deputatul Platformei DA Iurie Reniţă susţine că în raport cu regiunea transnistreană şi cu Republica Moldova preşedintele Igor Dodon promovează o politică a Federaţiei Ruse. „Este prea evident şi un doar un miop nu poate vedea şi conştientiza aceste momente. De aceea, vorbeam de responsabilitatea politică a fiecărui deputat, a fiecărui actor politic”, a menţionat parlamentarul.
Similare
RECOMANDĂRI