Vlad Bileţchi: Firma care a cumpărat un lot de teren din Cimitirul Eroilor Români a fost înfiinţată intenţionat la Bucureşti şi nu are proprietarii cunoscuţi
Vizualizari:

Vlad Bileţchi: Firma care a cumpărat un lot de teren din Cimitirul Eroilor Români a fost înfiinţată intenţionat la Bucureşti şi nu are proprietarii cunoscuţi

Firma care a cumpărat 1,9 hectare de teren din Cimitirul Eroilor Români a fost înfiinţată intenţionat la Bucureşti, într-o garsonieră şi avea un capital social de 100 de euro., Declaraţia aparţine preşedintelui ODIP Vlad Bileţchi care, într-o conferinţă de presă, a menţionat că proprietarii firmei „Buiucani Real Estate Holding” nu sunt cunoscuţi, aceştia fiind reprezentaţi de o juristă.

Vlad Bileţchi a declarat că preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia „Buiucani Real Estate Holding” a fost de 70 milioane lei.

„Deşi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a spus Vlad Bileţchi.

Acesta a menţionat că la vânzarea lotului de teren aflat în Cimitirul Eroilor Români a fost Viorel Melnic, fost viceministru al Economiei, subaltern direct al lui Dodon. „Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2”, a specificat Vlad Bileţchi. Potrivit acestuia, la tranzacţie au mai fost implicaţi Boris Golovin, fost viceministru al Sănătăţii în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de Guvern cu Igor Dodon şi alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unor membrii PSRM.

„În 2014, la Ministerul Culturii parvine o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fără niciun vot împotrivă, această decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar executa, contractul de vânzare-cumpărare ar cădea în afara legii, iar statul ar trebui să despăgubească agentul economic”, a declarat Vlad Bileţchi.

Preşedintele ODIP a mai precizat că, în acelaşi an, compania „Buiucani Real Estate Holding” a primit aviz pozitiv pentru construirea de birouri şi a unui spaţiu locativ pe spaţiul cumpărat în Cimitirul Eroilor Români.

În cadrul conferinţei de presă, deputatul Lilian Carp a declarat că, prin vânzarea lotului de teren în Cimitirul Eroilor Români, Republica Moldova încalcă mai multe acorduri internaţionale privind protecţia cimitirelor.

„În acest context, eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu dna deputat Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către Guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău”, a spus Lilian Carp.
 
Similare
RECOMANDĂRI