ACTUALITATE

Vitalie Vrabie anunţă un nou val de reformare a sistemului vamal din Republica Moldova

post-img

Sistemul vamal naţional a sărbătorit, pe 4 septembrie, 26 de ani de la instituire. Cu acest prilej, cu suportul UE, pe 5 septembrie, a fost organizată o festivitate cu genericul „Modernizăm Vama – Facilităm Comerţul”.

"Avem 1.520 de colaboratori şi 67 de posturi vamale. Dintre acestea, 23 sunt posturi interne, două posturi la aeroport şi unul maritim. Ultimul este cel mai nou post vamal", a anunţat cu mândrie şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, citat de mold-stret.com.

Majorarea salariilor cu 50%, un act de curaj

"În opt luni ale acestui an am colectat la buget 12.858 de milioane de lei, cu 2,32 miliarde mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut", continuă directorul Vămii.

După care a trecut cu laude şi la adresa Executivului: "Decizia Guvernului de a majora de două ori salariile inspectorilor vamali a fost un act de curaj", afirmă Vrabie, fără a menţiona şi numeroasele cazuri de reţineri şi arestări în rândul angajaţilor de la Vamă.

În condiţiile în care chiar el anunţă despre o creştere de 20% a veniturilor acumulate la buget, apoi majorarea salariilor pentru un grup mic de oameni nu ar trebui să fie un act de curaj, ci o evoluţie logică. E adevărat că ar putea exista o altă explicaţie: faptul că dacă la profesori salariile se majorează cu 10%, apoi la vameşi au crescut cu 50%.

Ştafeta a fost luată de vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc, care după o incursiune în istorie, legată de primii ani ai serviciului vamal, a trecut la anii 2010-2013, când s-a negociat şi ajustat legislaţia vamală, astfel încât ţara noastră să poată semna Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE.

Un nou Cod Vamal

„Împreună am dezvoltat politici economice şi comerciale, datorită cărora am reuşit să aplicăm cele mai bune practici în legislaţia vamală. Vom lucra în continuare pentru a răspunde tuturor provocărilor. Vom avea un nou Cod Vamal, un nou Cod Fiscal, o legislaţie prietenoasă mediului de afaceri”, a menţionat vicepremierul Calmîc.

În schimb ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a dat asigurări că Guvernul va susţine în continuare reformarea instituţiei, dar şi "dezvoltarea infrastructurii necesare şi implementarea noilor tehnologii care să eficientizeze procedurile vamale”. Ce anume prevede reforma instituţiei nu este clar, dar ea este în continuă reformă deja de câţiva ani, vorba conducerii instituţiei.

Uniunea Europeană ne va ajuta 

Şeful Secţiei cooperare din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Aneil Singh, a vorbit şi el despre necesitatea adoptării unui nou Cod Vamal în conformitate cu cerinţele zilei, punând accentul pe necesitatea implementării acestuia. De asemenea, reprezentantul Delegaţiei UE a menţionat că Uniunea Europeană va sprijini modernizarea sistemului de gestionare a datelor vamale, precum şi punerea în aplicare a noului Sistem Computerizat de Tranzit şi a Ghişeului Unic, aducând astfel beneficii directe tuturor părţilor interesate prin digitalizarea operaţiunilor şi reducerea timpului de vămuire a mărfurilor.

Istoria activităţii sistemului vamal naţional începe imediat după proclamarea independenţei, pe 4 septembrie 1991, când a intrat în vigoare un decret prezidenţial cu privire la subordonarea instituţiilor vamale situate pe teritoriul ţării.