Viorica Dăncilă: Suntem angajaţi să asigurăm o preşedinţie eficientă şi pragmatică a Consiliului Uniunii Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viorica Dăncilă: Suntem angajaţi să asigurăm o preşedinţie eficientă şi pragmatică a Consiliului Uniunii Europene

Înalţii funcţionari europeni se află la Bucureşti într-o vizită care se derulează tradiţional în statul membru al Uniunii care se pregăteşte să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Vizita este înscrisă în calendarul dens de dialog al Guvernului României cu partenerii europeni, state membre sau instituţii europene, din semestrul al doilea al acestui an.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trecut în revistă stadiul avansat al procesului intern de pregătire a viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primele şase luni ale anului viitor şi a exprimat aprecieri pentru sprijinul acordat de Comisia Europeană.

Şeful Executivului a reafirmat angajamentul României de a asigura o preşedinţie eficientă şi pragmatică a Consiliului Uniunii Europene, capabilă să răspundă provocărilor cu care se confruntă Uniunea în această perioadă. Premierul Dăncilă a reamintit obiectivul asumat de România de a pune cetăţeanul european în prim-planul activităţii sale, pe perioada exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, într-un efort coerent de a răspunde, prin rezultatele pe care le vom obţine, aşteptărilor celor peste 500 milioane de locuitori ai Uniunii. De asemenea, a subliniat necesitatea menţinerii unităţii statelor membre, idee ce se regăseşte şi în motto-ul preşedinţiei României la Consiliul UE: „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

În cadrul discuţiilor a fost evocat contextul particular în care România îşi va exercita mandatul, a cărui dinamică va fi marcată de dezbaterea privind viitorul Europei, de organizarea alegerilor pentru Parlamentul European în luna mai 2019, de momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi de negocierile privind noul cadru financiar multianual.

 

În cadrul reuniunii, secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, şi Clara Martinez Alberola, şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au apreciat stadiul pregătirilor făcute la nivelul Guvernului pentru preluarea şi exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea prim-ministrului cu înalţii funcţionari europeni a fost urmată de o reuniune a membrilor Guvernului dedicată pregătirii preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene, la care oficialii europeni au fost invitaţi să participe. În cadrul acesteia, ca şi pe parcursul discuţiilor care au urmat în seria de întâlniri separate ale reprezentanţilor Comisiei Europene cu o parte a membrilor Guvernului României, au fost abordate principalele dosare europene aflate în negociere la nivel comunitar, care se vor regăsi pe agenda preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.

Similare
RECOMANDĂRI