Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vioara găsită de vameşi în bagajele unei femei din Republica Moldova nu ar fi un Stradivarius. Ce spune ministrul Culturii

Vioara găsită de vameşi în bagajele unei femei din Republica Moldova nu este un Stradivarius. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat pentru TVR MOLDOVA că instrument a fost realizat de renumitul lutier italian, Giovanni Battista Guadagnini, şi este deţinut legal de violonista Alexandra Conunova. Ministrul a mai declarat că este o confuzie regretabilă şi un exces de zel din partea vameşilor. Violonista nu a comentat incidentul.

Vioara sechestrată de vameşi pe Aeroportul Chişinău a fost realizată în 1785, la Torino, de către lutierul Giovanni Battista Guadagnini şi nu de Antonio Stradivari aşa cum s-a anunţat iniţial. Instrumentul a fost împrumutat violonistei Alexandra Conunova de către elveţianul Cedric Berger.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Nu avem niciun motiv să ne îndoim că Alexandra nu ar deţine această vioară absolut legal, dar lucru acesta trebuie probat prin actele corespunzătoare, nu ştiu de ce nu se acceptă actele în formă electronică, se cer actele pe hârtie şi asta înseamnă că de la Geneva trebuie să ajungă acest contract de locaţiune, de încredinţare a viorii”.

SVETLANA BIVOL director, Filarmonica Naţională "Serghei Luncheivici": „Guadagnini este absolut alt autor, alt meşter, dar la fel bun, dar nu e Stradivarius. Aceasta e o prostie, nimeni nu a avut intenţia să scoată vioara. Era vioara la care cântă persoana, atât. -Totuşi care a fost problema, de ce nu i s-a permis să treacă? -Nu a declarat-o când a intrat în ţară, nu a declarat-o pentru că aşa călătoreşte în toată lumea”.

Contactată de TVR MOLDOVA, violonista a refuzat să răspundă la telefon. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că împreună cu Preşedinţia şi Ministerul de Externe încearcă la rezolve problemele.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Această confuzie a apărut în momentul când un expert local la cererea Alexandrei pentru a intra cu această vioară în Rusia i-a eliberat un certificat, prin care, şi Alexandra nu a verificat ce scrie în certificat, dar din câte ştiu scria că vioara este un obiect de patrimoniu al Republicii Moldova, ceea ce nu este adevărat. Ceea ce nu este adevărat această vioară nu figurează în registrele patrimoniului Ministerului Culturii”.

Violonista Alexandra Conunova urma să ajungă la un concurs în Federaţia Rusă şi avea asupra ei un document prin care instrumentul era evaluat la 2 milioane de euro. Autorităţile de la Chişinău i-au făcut dosar penal pentru contrabandă şi au început o anchetă. Alexandra Conunova s-a născut în Republica Moldova, iar acum locuieşte în Elveţia. Este solistă a Filarmonicii Naţionale şi membră a orchestrei internaţionale de la Geneva. Alexandra Cocunova este multiplă laureată a concursurilor internaţionale de interpretare.
Similare
RECOMANDĂRI