Vinurile Moldovei au obţinut în 2020 un record de medalii la concursurile internaţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vinurile Moldovei au obţinut în 2020 un record de medalii la concursurile internaţionale

În anul 2020, vinurile Moldovei au obţinut 956 de medalii la 32 de concursuri internaţionale de profil, cel mai mare număr de distincţii acumulate până în prezent. În ciuda impedimentelor şi a restricţiilor cauzate de situaţia epidemiologică globală, vinificatorii din ţară au reuşit să facă faţă provocărilor şi să înscrie vinurile îmbuteliate produse acasă la cele mai remarcabile evenimente din lumea mondială a vinului. 624 dintre aceste medalii au fost câştigate de vinificatorii locali prezenţa cărora la competiţii a fost susţinută de către Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

Din numărul total de medalii, cele mai multe dintre ele, adică 417 la număr sunt de aur, clasamentul este continuat cu 277 medaliile de argint şi 169 distincţii de bronz. Pentru aprecierea şi recunoaşterea calităţii, 65 de companii vinicole din ţară şi-au expediat mostrele de vinuri, spumante şi divinuri şi au luat calificative excelente din partea juraţilor străini.

Vinul Moldovei a obţinut cele mai multe medalii la concursurile Decanter World Wine Awards (DWWA) – 124 de distincţii, International Wine Challenge – 77 de distincţii şi Galicja Vitis – 73 de distincţii.

Cristina Frolov, directoarea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV): „Creşterea anuală constantă a numărului de medalii pe care vinurile noastre le obţin la concursurile internaţionale demonstrează odată în plus că mergem într-o direcţie corectă şi că datorită eforturilor depuse de vinificatorii din ţară împreună cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului producem calitate apreciată la nivel mondial. Republica Moldova dispune de un potenţial enorm la capitolul dezvoltării sectorului vitivinicol, iar Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, prin intermediul programelor sale, va continua să promoveze vinurile moldoveneşti atât la nivel local cât şi internaţional.”

Şi în 2020, liderul clasamentului rămâne a fi vinăria „Fautor” cu un număr record de medalii, topul fiind completat de vinăria „Purcari Winery”. „Cricova”, „Chateau Vartely” şi „MIMI” sunt vinăriile care continuă să-şi menţină poziţiile în clasament, iar „Novak Winery” „DK Intertrade” şi „Gitana Winery” sunt apariţiile surpriză în topul din acest an.

Medaliile obţinute la concursurile internaţionale de profil continuă tradiţia recunoaşterii valorii pe care o au vinurile de calitate din Republica Moldova şi poziţionează ţara noastră în lista ţărilor cu o evoluţie calitativă a vinurilor moldoveneşti printre produsele vitivinicole din toată lumea.

Aprecierile internaţionale sunt un îndemn în plus pentru ca şi consumatorii locali să cunoască mai bine produsul mândriei naţionale, contribuind astfel şi la consumul responsabil al vinului de calitate.

În comparaţie cu anul 2019, vinurile îmbuteliate produse în ţara noastră au obţinut 842 de distincţii la 43 de concursuri internaţionale din domeniu. În total, 61 de companii vinicole au participat la evenimentele internaţionale de apreciere a calităţii Vinului Moldovei.

Top 20 de vinării premiate la concursurile internaţionale şi locale de profil:

1.Fautor – 148 medalii;
2.Purcari Winery – 134 medalii;
3.Cricova – 45 medalii;
4.Chateau Vartely – 40 medalii;
5.Castel MIMI – 37 medalii;
5.Novak Winery – 37 medalii;
 
6.Bostavan – 35 medalii;
7.DK Intertrade – 26 medalii;
8.Vinăria din Vale – 25 medalii;
9.Gitana Winery – 24 medalii;
10.Asconi – 23 medalii;
11.Kazyak Vin JSC – 20 medalii;
12.Suvorov Vin SRL – 19 medalii;
13.Cimişlia Wineries – 18 medalii;
14.Imperial Wine – 17 medalii;
15.Salcuta SRL – 16 medalii;
15.Timbrus Purcari Estate – 16 medalii;
16.Chateau Cristi – 15 medalii;
17.Aurelius – 14 medalii;
17.KVINT – 14 medalii;
18.Calaras Divin – 12 medalii;
19.Basavin – 11 medalii;
19.Chateau Cojusna – 11 medalii;
20.Tomai-Vinex – 10 medalii;
 
Despre Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) 
ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea şi dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acţiunea comună a tuturor celor implicaţi în creşterea competitivităţii produselor vinicole, valorificarea autenticităţii şi orientarea spre consumator, încurajând consumul responsabil al vinului de calitate. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea pieţelor de desfacere şi promovarea vinurilor moldoveneşti prin programul naţional şi brandul naţional vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.
 
Similare
RECOMANDĂRI