VIDEO. Un fenomen meteo rar pentru România. Tornadă filmată în Bihor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Un fenomen meteo rar pentru România. Tornadă filmată în Bihor

Un fenomen meteo rar pentru România a fost surprins, duminică după-amiază, în sudul Bihorului, în apropierea localităţii Nimăieşti, relatează ebihoreanul.ro. Este vorba despre o tornadă, formată în intervalul în care mai multe regiuni ale judeţului se aflau sub avertizare de furtună.

Potrivit sursei, filmarea a fost făcută de către Mădălin Hinţ, care a precizat că înregistrarea a fost făcută duminică, la ora 13.30, în Nimăieşti.

"Am observat-o târziu, când se ridica de la pământ. Filmarea a fost făcută din Nimăieşti, spre zona Şoimuş, Delani, Petreasa, Pocola", a explicat Mădălin Hinţ, care a trimis redacţiei Digi24 şi câteva capturi video:

Fenomene rar întâlnite în România, tornadele sunt perturbaţii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, care au aspectul aspectul unei coloane înguste care se roteşte foarte repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului. Majoritatea tornadelor din emisfera nordică formează vânturi care se învârt invers acelor de ceasornic.

Tornada filmată la Nimăieşti s-a produs în perioada în care se află în vigoare o atenţionare cod galben de furtuni. Potrivit meteorologilor, de duminică, de la ora 11, până marţi, la ora 21, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Similare
RECOMANDĂRI