ACTUALITATE

VIDEO. UE va oferi un milion de euro pentru modernizarea Serviciului Vamal din Republica Moldova

Sprijin pentru modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Uniunea Europeană va oferi un milion de euro pentru automatizarea proceselor la posturile vamale. Promisiunea a fost făcută de şeful Secţiei cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, cu ocazia aniversării a 26-a de la înfiinţarea sistemului vamal naţional.

Datorită sprijinului extern, în special din partea Uniunii Europene, în ultimii doi ani Serviciul Vamal din Republica Moldova a cunoscut o evoluţie continuă. În urma ajustării cadrului legal şi a dezvoltării structurii informaţionale, în 2016, acumulările la bugetul de stat generate de Serviciul Vamal au crescut cu 20 la sută, constituind 60% din totalul sumelor vărsate la buget.

„În opt luni ale anului 2017, Serviciul Vamal a colectat 12 miliarde de lei sau cu 2,3 miliarde mai mult decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce a constituit circa 20% la acumulările la buget. Semnarea Acordului de Asociere cu UE a constituit pentru Serviciul Vamal o mare responsabilitate, revenindu-ne rolul determinant în asigurarea implementării angajamentelor asumate”, a declarat directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Modernizarea serviciilor vamale a facilitat comerţul extern.

„Prin modernizarea, automatizarea proceselor, prin introducerea declaraţiilor electronice la export-import, venim să rezolvăm un şir de probleme cu care se confruntă sectorul privat”, a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Prin reformele demarate şi promovarea bunelor practici, Vama din Republica Moldova s-a aliniat standardelor şi exigenţelor internaţionale. Dar pentru a-şi confirma pe deplin statutul de garant al securităţii economice şi de promotor al comerţului internaţional, mai este încă de lucru, susţin experţii europeni.

„Uniunea Europeană va continua să sprijine modernizarea Serviciului Vamal din Moldova. Aici este inclusă modernizarea sistemului ASYCUDA, sistemul de tranzit. Vom oferi suport în valoare de un milion de euro pentru implementarea acestor proiecte”, a menţionat Aneil Singh, şef Secţia cooperare a Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Aniversarea a 26-a de la înfiinţarea sistemului vamal naţional s-a desfăşurat cu sprijinul proiectului „Asistenţă la implementarea Misiunii Înalţilor Consilieri UE în Republica Moldova”. Cu această ocazie, mai mulţi angajaţi au primit diplome din partea Guvernului şi distincţii din partea preşedintelui ţării.

În prezent, Republica Moldova are 67 de posturi vamale, dintre care 31 de posturi la frontiere, 33 de posturi interne, două aeriene şi unul maritim, care a fost înfiinţat la începutul acestui an.