Sursa foto:Istorie Vizualizari:

VIDEO. Se împlinesc 100 de ani de la Congresul militarilor basarabeni, din 1917

Un veac de istorie militară. În aceste zile se împlinesc 100 de ani de la Congresul Militarilor basarabeni, din 20-27 octombrie 1917, precursorul Sfatului Ţării. Pentru a reaminti importanţa evenimentului, cercetători ştiinţifici, istorici şi militari din Republica Moldova şi din România s-au reunit la Chişinău, într-o conferinţă internaţională.

Dimineaţa a început cu un Tedeum la Cimitirul Central din Cişinău şi o depunere de flori la mormintele militarilor basarabeni participanţi la Congresul Militar.

La un secol distanţă, istorcii şi oamenii de ştiinţă din România şi Republica Moldova şi-au propus să descopere, împreună, adevărul acelor timpuri în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, organizate de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău şi Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din Bucureşti.

Congresul Militarilor basarabeni s-a desfăşurat între 20 şi 27 octombrie 1917 la Chişinău. Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua pe 25 şi 26 octombrie 2017, cu două ceremonii militare de comemorare a eroilor români şi depuneri de flori la Cimitirele Eroilor Români din Chişinău şi din Vărzăreşti, Nisporeni.
 
Similare