Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Reducerea numărului de burse acordate de România studenţilor din Republica Moldova stârneşte nemulţumiri

Reducerea numărului de burse acordate de România studenţilor din Republica Moldova stârneşte nemulţumiri. Reprezentanţii societăţii civile solicită Guvernului român suplimentarea numărului de burse, în caz contrar ar putea ieşi la proteste.

Protocolul semnat de cele două state pentru perioada 2016-2019 prevede  2 250 de burse, acordate anual de România absolvenţilor din Republica Moldova. Tradiţional însă, acest număr era suplimentat, ajungând chiar şi la 5 000. Din motive necunoscute, pentru anul de studii 2017-2018 numărul de burse nu a mai fost suplimentat.

O poziţie oficială în această privinţă însă, nu există. Iar mii de studenţi ar putea fi lipsiţi de posibilitatea de a-şi continua studiile în România.

Potrivit deputatului român Constantin Codreanu şi metodologia de depunere a dosarelor a fost modificată, fiind desfiinţate comisiile mixte care colectau până acum aceste dosare. Doar că acest lucru nu a fost făcut public încă.

În aceste condiţii, reprezentanţii societăţii civile fac un apel către Guvernul României.

În total, pentru anul 2017-2018 Guvernul României va acorda pentru tinerii din Republica Moldova 2 250 de burse, dintre care 950 de locuri pentru învăţământul preuniversitar, 1 100 pentru licenţă, 100 pentru master, 50 pentru doctorat şi 50 pentru rezidenţiat.
 
Similare