VIDEO. "Oculta" şi ameninţarea COVID-19. Teoriile conspiraţiei pot avea urmări dramatice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. "Oculta" şi ameninţarea COVID-19. Teoriile conspiraţiei pot avea urmări dramatice

Teoriile conspiraţioniste care inundă spaţiul public sunt o posibilă cauză a creşterii numărului de noi infectări. Nimeni nu contestă că ne aflăm într-o plină criză sanitară şi economică, dar este şi o criză psihologică, pentru că viaţa a miliarde de oameni a fost dată peste cap, atrag atenţia specialiştii.


"Covid-19 nu există! Totul este o manipulare a... Ocultei". Astfel de mesaje au inundat reţelele de socializare în ultimele săptămâni, iar acest lucru s-a văzut în cifrele înregistrate, pentru că tot mai puţini români respectă măsurile de distanţare socială.

Mai grav este că mesajele conspiraţioniste se răspândesc cu o viteză fulgerătoare.

Teoriile conspiraţiei au apărut de fiecare dată când omenirea a trecut printr-o cumpănă. Specialiştii pun acest lucru pe faptul că informaţiile false oferă abordări în alb şi negru, oferă explicaţii simple şi dezvăluie aşa-zişi "vinovaţi."

O teorie a conspiraţiei, susţin sociologii, are la bază un raţionament simplu: orice eveniment inexplicabil sau greu de controlat are la bază un plan secret al unor persoane care au intenţia de a se îmbogăţi din banii publici.

Într-o teorie a conspiraţiei nu există întâmplare. În schimb, totul are legătură cu totul, iar adevărul ajunge să fie negat.

Teoriile conspiraţiei pot avea urmări dramatice. Cu atât mai mult în cazul României, care a reuşit să limiteze numărul de infectări - un efort colectiv care ar putea fi spulberat în doar câteva zile.

Cercetările indică faptul că oamenii manifestă înclinare spre teoriile conspiraţiei mai ales atunci când au sentimentul că pierd controlul asupra propriei vieţi. Dorinţa de siguranţă ne uneşte pe toţi.

Similare
RECOMANDĂRI