ACTUALITATE

VIDEO. Proiectul lui Igor Dodon de reorientare a Moldovei spre Est distorsioneză agenda publică

Republica Moldova oscilează între Est şi Vest mai mult din cauza neînţelegerilor la nivelul elitei politice de la Chişinău. Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova merg pe drumul firesc european al ţării. În schimb, preşedintele Igor Dodon cochetează mai mult cu Rusia şi structurile patronate de Moscova. Încercăm să înţelegem dacă şi în ce condiţii ar avea de câştigat Chişinăul dintr-o apropiere de Moscova.

Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, cel puţin la nivelul declaraţiilor guvernamentale, obiectivul naţional de ţară. Din această perspectivă, proiectul preşedintelui Igor Dodon de reorientare a Moldovei spre Est, distorsionează în mare măsură agenda publică. Astfel, planurile de acţiuni, programele de cooperare pe linia euroasiatică elaborate de Preşedinţie vor fi rupte de realităţile moldoveneşti curente. Experţii de la Moscova pledează pentru o abordare pragmatică a Republicii Moldova în raport cu axa Est - Vest.

Totuşi, promovarea vectorului euro-asiatic în spaţiul mediatic din Republica Moldova transmite mesaje confuze publicului intern, dar şi cancelariilor europene, care contribuie cu asistenţa financiară la transformarea calitativă a ţării.
 
Acest tip de retorică poate influenţa puternic agenda publică şi discursul politic înaintea alegerilor parlamentare din 2018. Vedem astfel că ideile euroasiatice sunt folosite în Republica Moldova drept instrument de război mediatic şi de ce nu … ca propaganda geopolitică.
 
La ora actuală, obiectivele Uniunii Euroasiatice sunt mai mult declarative după ce sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei şi conflictul din estul Ucrainei au obligat Moscova să se concentreze mai mult pe situaţia economică internă.

Având în vedere istoria şi experienţa Republicii Moldova, credem că se pot găsi posibilităţi avantajoase de interacţiune atât cu structurile de integrare europeană, cât şi cu cele din Est.

Preşedintele Igor Dodon consideră că memorandumul cu Uniunea Euroasiatică nu contravine Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Mai mult, statutul de observator în structurile patronate de Rusia, spunea Dodon, poate contribui la diversificarea exporturilor moldoveneşti şi în niciun caz nu înseamnă aderarea Moldovei la Uniunea Euroasiatică. Moldova ar putea avea o cooperare mai strânsă în domenii precum cel vamal, reglementări tehnice, migraţie, energie sau transport.

Uniunea Euroasiatică a apărut oficial în ianuarie 2015 pe baza Spaţiului Economic Comun şi Uniunea Vamală dintre Belarus, Kazahstan şi Rusia. Ulterior, au aderat şi republicile Armenia şi Kârgâzstan. S-a creat astfel, cea mai mare piaţă comună din spaţiul CSI cu o populaţie de peste 170 de milioane de oameni.