ACTUALITATE

VIDEO. Presa rusă speculează cu privire la investiţiile SUA în Armata Naţională

Ministerul Apărării spulberă speculaţiile difuzate de „Russia Today”, potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar construi pe poligonul de la Bulboaca o bază miliatră care să pregătescă diversionişti.

Ministerul Apărării precizează că Republica Moldova este partener în cadrul Iniţiativei Globale pentru Operaţiuni de menţinere a păcii, ceea ce presupune un grant de 1,6 milioane de dolari pentru modernizarea poligonului, iar acest lucru nu atentează cu nimic la neutralitatea statului.
 
Presa rusă încearcă să manipuleze din nou. Un articol publicat de „Russia Today” vorbeşte despre faptul că Marina Statelor Unite ar fi în căutarea unui antreprenor care să ridice la baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca, „ce se află la doar câteva zeci de kilometri de la Tiraspol”, a opt clădiri noi.

Printre acestea, în mod obligatoriu, una de birouri, una de locuinţe şi un hotel, dar şi o şcoală, un atelier auto şi un centru comercial. Pe acelaşi subiect, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, declarat recent persoană indezirabilă în Republica Moldova, spune că SUA ar încerca astfel să pregătească diversionişti şi trupe cu destinaţie specială pentru un eventual conflict militar pe Nistru. Ministerul Apărării infirmă aceste zvonuri şi spune că poligonul de la Bulboaca este modernizat în baza unui grant.
 
Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii este un proiect al Statelor Unite ale Americii, finanţat de guvernul american prin programe de asistenţă externă şi care are drept scop susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale.

Asistenţa este destinată ţărilor partenere pentru a-şi pregăti contingentele de pacificatori detaşaţi în misiuni externe de menţinere a păcii ONU. Armata Naţională participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând din anul 1997, cu aproximativ 300 de ofiţeri şi subofiţeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeş, Republica Central Africană, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo.