Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman, a semnat o foaie de parcurs cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip

Republica Moldova şi Ucraina s-au angajat să îndeplinească o foaie de parcurs comună. Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, aflat în vizită la Chişinău, a semnat un acord cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip. Kievul promite să revizuiască Legea Educaţiei, astfel încât să fie respectate drepturile minorităţilor etnice. Republica Moldova spune că, împreună cu Ucraina, va continua să deschidă puncte comune de frontieră pe segmentul transnistrean.

Prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, a ajuns astăzi la Chişinău însoţit de o echipă guvernamentală de la Kiev. Oficialul ucrainean a semnat, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, o foaie de parcurs pentru anul 2018. 

Alte acorduri semnate între cele două state vin să prelungească proiectul de control comun al frontierei. Atât Chişinăul cât şi Ucraina spun că exemplul punctului comun Pervomaisk-Cuciurgan de pe segmentul transnitrean va fi preluat şi de alte puncte de frontieră, aşa încât Republica Moldova să poată controla cei peste 400 de km de graniţă de pe segmentul separatist. 

PAVEL FILIP, prim-ministrul Republicii Moldova
"De fapt, pe cine deranjează acest punct de control comun, pe oamenii din regiune, pe agenţii economici sau pe aşa numitele autorităţi din regiune? Şi niciodată nu vor reuşi să convingă pe nimeni de un lucru care de fapt este în favoarea cetăţenilor şi a agenţilor economici. Iată că un exemplu a fost deja dat şi toate celelalte puncte de control vor urma acest exemplu".

Cei doi oficiali au discutat şi despre Legea Educaţiei aprobată de Rada Supremă de la Kiev prin care toate şcolile din Ucraina trebuie să treacă la predare exclusiv în limba ucraineană, ceea ce îi va afecta şi pe etnicii români. Autorităţile ucrainene spun că nu vor altceva decât să promoveze limba ucraineană în contextul războiului hibrid din ţara lor, dar promit să respecte toate drepturile minorităţilor etnice.

VOLODIMIR GROISMAN, prim-ministrul Ucrainei 
„Noi respectăm drepturile minorităţilor naţionale. Noi respectăm drepturile internaţionale şi nu intenţionăm să le încălcăm. Problema e în faptul că noi trebuie să dezvoltăm şi limba şi drepturile ucrainenilor, pentru că în unele regiuni oamenii nu vorbesc limba de stat".

În ceea ce priveşte intenţia Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe Nistru, care ar putea afecta calitatea apei potabile din Republica Moldova, cei doi oficiali spun că proiectul a fost stopat până la o expertiză a Comisiei Europene. Vizita premierului ucrainean la Chişinău se încheie în această seară, după ce Volodimir Groisman va avea o întrevedere şi cu preşedintele parlamentului Andrian Candu. Este a patra întâlnire dintre premierul Republicii Moldova Pavel Filip şi omologul său ucrainean Volodimir Groisman. 
Similare
RECOMANDĂRI