Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Podul care leagă localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc va fi redeschis pentru circulaţie din 20 noiembrie

Ca să fie restabilită circulaţia de pe podul care face legătura dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, trebuie curăţat drumul de uscături şi de mai acoperit unele crăpături în asfalt. Asta a constatat astăzi un grup de experţi de la Chişinău împreună cu cei din regiunea transnistreană.

Muncitorii vor avea la dispoziţie 10 zile ca să facă lucrările şi să instaleze indicatoarele rutiere. Oamenii din localităţile din preajmă le sugerează autorităţile să retragă şi postul de pacificatori care le stă în coaste. 

Experţii de la Chişinău s-au întâlnit simblolic la mijlocul podului cu aşa numiţii oficiali din regiunea transnitreană. Au făcut un tur de la un capăt de pod la altul şi au spus că podul poate fi redeschis pentru circulaţie. E perfect funcţional, spun ei, deşi arată ca un drum părăsit. De 25 de ani, pe podul de la Gura Bâcului trece periodic doar câte o maşină cu pacificatori.

Autorităţile au  10 zile la dispoziţie ca să cureţe drumul de uscături, să mai cârpească pe alocuri asfaltul şi să instaleze indicatoarele rutiere. Pentru toate astea ar fi nevoie cam de 100 de mii de euro, bani pe care autorităţile nu şi-ar dori să-i scoată din buzunarul statului, aşa că aşteaptă invesititori.

După 25 de ani, circulaţia pe podul de la Gura Bâcului va fi reluată pe 20 noiembrie, în baza unui protocol semnat de Chişinău şi Tiraspol. Oamenii privesc rece toată această înţelegere. Şi-ar dori ca odată cu redeschiderea podului să plece şi pacificatorii, dar şi aşa numitele posturi de control.

Podul de la gura Bâcului, care leagă cele două maluri ale Nistrului, a fost perfect funcţional până în 1992, atunci când, în timpul conflictului armat, a fost aruncat în aer. A fost restabilit în anul 2000, însă circulaţia rutieră a rămas blocată şi nu pentru că ar fi existat vreo problemă de infrastructură, ci pentru că pur şi simplu a lipsit voinţa politică.

Redeschiderea acestui pod ar însemna o mai mare libertate pentru oamenii care trăiesc în preajmă, pentru agenţii economici şi ar restabili un adevăr istoric. 
Similare