Sursa foto:ActiveNews Vizualizari:

VIDEO. Pe malul Nistrului au fost aduse tehnică şi echipamente militare speciale

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control îşi reiterează nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare în stânga Nistrului care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, în regiunea „plajei soldăţeşti” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia, au  fost concentrate tehnică şi echipament militar special, transmite IPN. Ieşirea la faţa locului a observatorilor militari a fost blocată de către Comandamentul Militar Superior al pacificatorilor din partea Tiraspolului. Potrivit CUC, astfel au fost încălcate grav prevederile înţelegerilor prin care s-a convenit ca pe timpul concediului estival părţile să se abţină de la acţiuni unilaterale care ar putea duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate.

Abia după retragerea echipamentului militar special, observatorii au reuşit să se deplaseze la faţa locului, unde au depistat o blindată fără a i se identifica provenienţa.

La 1 august, structurile militare ruse şi transnistrene au evacuat tehnica blindată şi au blocat sectorul de desfăşurare a exerciţiilor militare preconizate, fără a informa în prealabil Comandamentul Militar Întrunit.  Acţiunile sunt calificate de către autorităţile de la Chişinău drept provocatoare şi sfidătoare, care încalcă mecanismul existent de desfăşurare a misiunii de pacificare. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, reprezentanţii Tiraspolului îşi manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignoră documentele de bază ale Comisiei şi blochează înţelegerile stabilite la nivel de copreşedinţi.
Similare