ACTUALITATE

VIDEO. Patru grupări criminale din care făceau parte şi funcţionar publici, destructurate. Au fost reţinute 18 persoane

post-img

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate au identificat 4 grupări criminale.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, acestea erau specializate în organizarea migraţiei ilegale, spălarea banilor, contrabandă cu mijloace financiare, falsificarea documentelor şi trecerea ilegală a frontierei de stat, şantaj atât pe teritoriul R.Moldova, cât şi peste hotarele ţării.

În schema infracţională erau implicaţi inclusiv funcţionari publici, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi un funcţionar din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP). Angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldoveneşti pentru persoane originare din ţări cu risc terorist sporit, inclusiv pentru un cetăţean pakistanez. 

În acelaşi timp, poliţistul era în conexiune cu un intermediar, care avea legături directe cu un funcţionar din cadrul Agenţiei Servicii Publice care se ocupa de confecţionarea clandestină a actelor oficiale. „Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS şi ofiţerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane şi colete către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, şi a cetăţenilor străini, originari din ţările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României”, se arată în comunicatul PCCOCS. 

De asemenea, a fost identificată încă o filieră ilegală de activitate care se ocupa de furtul mijloacelor băneşti din UE, care, ulterior erau transportate către R.Moldova şi Federaţia Rusă. A fost stabilit că, o parte din banii furaţi din bancomatele Uniunii Europene, marcaţi cu vopsea de protecţie, urmau a fi vânduţi pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mai multor persoane.
În urma celor 52 de percheziţii efectuate şi a măsurilor speciale de investigaţii de către procurorii PCCOCS şi ofiţerii SIS au fost reţinute 18 persoane, ridicate circa 100 acte false sau contrafăcute, identificate 2 filiere de migraţie ilegală către statele membre ale UE şi ridicaţi 30 mii euro, bani murdari de vopsea de protecţie, sustraşi din bancomatele Uniunii Europene. 

Astfel, pe numele a 8 persoane au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile, iar în privinţa celorlalţi membri ai grupărilor criminale urmează ca instanţa să se pronunţe asupra demersurilor procurorilor.

Investigaţiile pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor acţiunilor ilicite ale suspecţilor şi a eventualilor complici la comiterea infracţiunilor.