ACTUALITATE

VIDEO. Opinie: Tragedia poporului nostru este că deportările au loc şi astăzi, iar politica de colonizare continuă

post-img

Acest teritoriu ar fi fost un rai şi am fi avut un alt destin, dacă nu era decapitată Basarabia, iar intelectualii şi gospodarii ar fi rămas aici. Deportările de acum 77 de ani, orchestrate de puterea sovietică, au fost făcute de nişte barbari. Sunt opiniile invitaţilor emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA - Valentina Sturza, victimă a represiunilor staliniste, şi Vlad Pohilă, lingvist şi publicist.

"Istoria sovietică a falsificat în aşa hal acest subiect încât lega deportările de o operaţie de curăţare a populaţiei de elemente antisovietice. Aceste deportări au fost efectuate de nişte barbari, de nişte sălbatici. Din păcate, actuala conducere nu are nimic cu istoria, cu poporul nostru. Lor le convine să cocheteze şi să se linguşească pe lângă ocupanţi", a spus lingvistul şi publicistul Vlad Pohilă. 

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat, în cadrul emisiunii, că în dreapta Prutului se cunoaşte mai puţin despre deportările de acum 77 de ani. ”Ne propunem să aducem în atenţie mărturii ale acelor vremuri şi supravieţuitori. Deportările şi arestările au fost un fenomen general pentru români. Puterea de rezistenţă în faţa unor astfel de evenimente vine din rădăcina poporului nostru”, a menţionat Ioan Aurel Pop.

„Dacă nu era decapitată Basarabia, acest teritoriu putea să fie raiul pe pământ”, a menţionat Valentina Sturza, victimă a represiunilor staliniste.

Potrivit lui Vlad Pohilă, am fi avut alt destin dacă ar fi rămas aici intelectualii şi gospodarii. „Am fi avut alt destin dacă nu erau şi aceşti ani tragici, cu noile deportări - benevole. Din 2000 încoace, acest teritoriu este părăsit masiv. Lumea nu mai poate suporta mizeria şi teroarea psihologică. Vin, în schimb, vin alţii, iar politica de colonizare continuă”, susţine Pohilă.

În noaptea de 13 iunie 1941, din Basarabia, au fost deportate aproximativ 23 de mii de persoane. În total, din RASSM au fost deportaţi 94.700 de localnici, iar în viaţă mai sunt 8100 de oameni care au avut de suferit în acele vremuri. 

Urmăriţi întreaga emisiune aici: