ACTUALITATE

VIDEO. Opinie: Dacă în spatele semnării declaraţiilor de unire sunt alte interese, atunci unionismul poate fi compromis

post-img

Valul unionist care a pornit în Republica Moldova nu poate fi oprit. Totuşi, dacă în spatele acestei mişcări sunt alte interese decât Unirea cu România, atunci unionismul poate fi compromis. Este opinia invitaţilor emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR MOLDOVA.

”Eu am apucat o gură de aer regal şi ştiu ce era România până la război. Toată propaganda rusească, antiromânească a fost o minciună, iar acum se trezeşte lumea şi valul nu poate fi oprit. Eu cu ideea Unirii trăiesc”, a mărturisit scriitorul Andrei Strâmbeanu.  

Istoricul Octavian Ţîcu a precizat că şi 100 de ani în urmă când s-a făcut Unirea, şi acum spiritul românesc este prezent în provincie. ”În an de Centenar, cred este cea mai originală formă de exprimare a acestei unităţi. Dar nu ştim în ce măsură aceste Declaraţii de Unire pot deveni un instrument politic. Dacă în spatele acestor jocuri stau alte interese decât cele legate de dezideratul de integrare cu România, atunci unionismul va fi din nou instrumentalizat de cei care nu doresc acest lucru. Nu ar trebui să se lase impresia că puterea foloseşte această rivalitate dintre unionişti şi Dodon pentru a se salva de responsabilităţile pe care le are pentru guvernare”, a spus Ţîcu.

Cu referire la faptul că satul de baştină al preşedintelui Igor Dodon a semnat Declaraţia de Unire cu România, invitaţii au menţionat că a fost vorba despre o lovitură dură la adresa lui Dodon, dar acesta îşi va reveni pentru că are de îndeplinit o misiune aici.

"Igor Dodon este exponentul Rusiei în Republica Moldova şi are de jucat un rol aici, iar actuala guvernare este complice al acestui individ care a fost înscăunat", a declarat istoricul Octavian Ţîcu. 

Până în prezent, 110 localităţi din Republica Moldova au semnat Declaraţii de Unire cu România.

Urmăriţi emisiunea aici: