ACTUALITATE

VIDEO. Norica Nicolai: Principalul punct de pe agenda bilaterală UE-RM este accelerarea reformelor în Justiţie

Cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova începe astăzi la Bruxelles. Cu această ocazie, europarlamentarul român din partea ALDE Norica Nicolai a vorbit pentru TVR MOLDOVA despre principalele puncte de pe agendă, dar şi despre priorităţile UE în ceea ce priveşte ţara noastră.

TVR MOLDOVA: Doamnă Norica Nicolai, astăzi la Strasbourg începe reuniunea Comitetului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. Care ar trebui să fie principalele puncte de pe agendă şi asupra căror priorităţi ar trebui să se concentreze Chişinăul în perioada imediat următoare?

Norica Nicolai: Agenda bilaterală este foarte generoasă şi încearcă să acopere întreaga problematică din relaţia bilaterală Uniunea Europeană-Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, principalele puncte pe care trebuie să le tratăm şi să le accelerăm sunt cele care se referă la Justiţie, domeniu în care Republica Moldova înregistrează o întârziere. Cred că dacă am reuşi să terminăm aceste reforme ar fi foarte bine şi util pentru a avea acces la cele 100 de milioane pe care Chişinăul trebuia să le primească. Un alt punct se referă la serviciile financiare şi situaţia din sistemul bancar. De asemenea, un punct important este libertatea presei, dar aici lucrurile au avansat după adoptarea legilor din acest domeniu.
 
TVR MOLDOVA: UE a stopat acordarea a 28 de milioane de euro pentru reforma Justiţiei. Ce semnal a încercat să transmită Bruxelles-ul Chişinăului - că nu mai crede în capacitatea Republicii Moldova de a face reforme sau nu mai crede în rapoartele care vin din partea autorităţilor de la Chişinău?

Norica Nicolai: Nu este vorba despre lipsă de încredere, este mai degrabă vorba de o anumită lentoare în realizarea reformelor. Pentru reforma în domeniul Justiţiei este nevoie să punem în acord şi Constituţia şi sistemul judiciar. Nu cred că este vorba de lipsă de încredere a rapoartelor care vin de la Chişinău, deoarece acolo sunt experţii UE şi vin rapoarte şi din partea lor. Singurul lucru necesar este accelerarea reformelor pentru a nu înregistra întârzieri.

TVR MOLDOVA: Doamnă Nicolai, anul 2017 este unul preelectoral. Credeţi că autorităţile de la Chişinău pot redresa situaţia în domeniul Justiţiei astfel încât, în acest an rămas până la alegeri, reformele să fie şi palpabile, dar şi să recăpătăm încrederea Uniunii Europene?
 
Norica Nicolai: 
Sper ca acest lucru să se întâmple. Eu am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei de la Chişinău în cadrul sesiunii anterioare de la Strasbourg şi dacă vom reuşi să accelerăm reformele în domeniul Justiţiei, atunci avem o şansă majoră ca în anul 2018 populaţia Republicii Moldova să aibă mai multă încredere în Uniunea Europeană şi Bruxelles-ul să aibă mai multă încredere în Chişinău.