VIDEO. Nelu Tătaru, la TVR: Îi invit pe cei care nu cred în existenţa noului coronavirus să treacă prin spitale. Vor vedea că se poate muri şi la 30-35 de ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Nelu Tătaru, la TVR: Îi invit pe cei care nu cred în existenţa noului coronavirus să treacă prin spitale. Vor vedea că se poate muri şi la 30-35 de ani

Unele discuţii din spaţiul public au încurajat starea de neîncredere, de dubiu, în rândul populaţiei vis-a-vis de existenţa acestei pandemii, a acestui virus, de efectele negative pe care le poate avea, a spus ministrul Sănătăţii, la TVR. „Pe cei care nu cred în noul coronavirus, în efectele pe care le are asupra sănătăţii îi rog să meargă prin spitale”.


Creşterea numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, din ultimele două săptămâni, poate fi gestionată, spune ministrul Tătaru. Acesta recomandă în continuare prudenţă, precauţie, distanţare, purtarea măştii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun.

"Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuşi ca cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem şi azi 388 de cazuri noi, 205 cazuri în terapie intensivă. (...) Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme".

Nelu Tătaru a precizat că măsurile de relaxare care erau programate pentru 1 iulie au fost amânate şi a menţionat că situaţia actuală face parte din "scenariile care erau în analiză".

Despre discuţiile din spaţiul public, Nelu Tătaru spune că au încurajat starea de neîncredere, de dubiu, în rândul populaţiei vis-a-vis de existenţa acestei pandemii, a acestui virus, de efectele negative pe care le poate avea.

Pe cei care nu cred în noul coronavirus, în efectele pe care le are asupra sănătăţii oamenilor, ministru Sănătăţii îi roagă să treacă prin spitale, prin spitalele suport COVID sau pe la unităţile de primiti urgenţe.

„Atunci vor vedea că acest virus există, că boala există, că lasă urme grave sau severe, că se poate muri şi la 30-35 de ani”.

"Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. (...) Începând de la Paşti s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor", a mai spus Tătaru.

Cazurile, focarele care apar sunt analiza individual, iar autorităţile se pliază pe fiecare situaţie în parte. Pot fi carantinate comunităţi, a mai spus ministrul Sănătăţii.

„Ne-am asumat creşterea numărului de cazuri de infectaţi odată cu măsurile de relaxare”, spune Nelu Tătaru.

Sistemul medical românesc nu va fi luat prin surprindere de un eventual val doi, va fi gestionat altfel încă de la început.

„Am trecut printr-un moment, ştim cu cine ne luptăm”.

Spitalele se vor aproviziona, în această vară, cu medicamente şi echipamente. Va fi vorba şi de o altă capacitate de testare.

„Rămâne acum ca fiecare manager să se poată pregăti pentru un eventual val doi”.

O viaţă cvasinormală se întrevede, spune ministrul, undeva la sfârşitul luniii iulie şi începutul lunii august, în condiţiile în care va trebui să ne obişnuim cu existenţa acestui virus un an sau doi, cu uşoare valuri, cum vedem la gripa sezonieră. "Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli".

Similare
RECOMANDĂRI